Mistet fastlege

For kronisksyke personer er fastlegen veldig viktig. Det å miste fastlegen kan få store ringvirkninger for en kronisksyk person.

Jeg mistet minn fastlege brått og uventet i april 2020, så nå står jeg egentlig uten fastlege.

Hvil i fred, min fantastiske fastlege. Livet blir ikke det samme uten deg

 

Jeg har flere diagnoser, og flere av dem henger sammen. Så for meg er det viktig å ha en fastlege som er oppegående, lytter og sender meg videre til spesialistene som kan hjelpe meg med de forskjellige diagnosene jeg har.

Min forrige fastlege, var en voksen mannlig fastlege som dessverre ikke gjorde jobben sin. Han glemte å sende inn noen papirer til Nav. Slik at jeg plutselig stod uten arbeidsavklaringspenger i fra Nav. Dette var i prosessen hvor jeg hadde søkt om 50% uførhet. Så da stod jeg plutselig uten penger i tre måneder. For en person som lever på 60% av lønnen en hadde før en ble syk. Så er ikke dette noe særlig bra. Man havner da fort i uføre økonomisk, noe som jeg gjorde. Dette førte til at jeg forhørte meg rundt med mine venner og bekjente om noen kunne anbefale en fastlege i Oslo.

Jeg ble da anbefalt en kvinnelig fastlege, så jeg satte meg på venteliste hos henne. Jeg var ca. nummer 100 på listen hennes, og etter ca. to år kom jeg inn hos henne. Men i disse to årene gikk jeg hos den fastlegen som hadde rotet til økonomien min. Det var ikke noe gøy, men hva skulle jeg gjøre.

Men den nye fastlegen jeg fikk, var en fantastisk fastlege. Hun var der for meg, og lyttet og hjalp meg til et bedre liv. Hun kunne ringe om kvelden å spørre hvordan det stod til og jeg fikk alltid fort svar på undersøkelser som ble tatt.

Jeg må ta blodprøver en gang i måneden for at legene skal følge med på hvordan medisinen fungere, samt hvordan sykdommen utvikler seg. Har en veldig aggressiv form for diagnosen Bekhterev, eller som den heter i dag Ankyloserende spondylit. Så jeg må passe på at medisinene viker som de skal.

Så jeg var veldig glad for at jeg fikk en fastlege som har hjulpet meg de siste årene, blant annet i prosessen med å bli 100% ufør.

For en kronisk syk person er fastlegen navet i hjulet, den passer på deg og hjelper deg. Slik at du får et så optimalt liv som mulig.

 

Men plutselig falt navet ut av hjulet mitt, så hva skal jeg gjøre nå. Jeg har i de siste måneden gått til fastlegekontoret som min fastlege var knyttet til. Men blir jeg fulgt opp nå, etter at min fastlege er død.

Nei, jeg føler at jeg nå er en pasient som ikke blir fulgt opp lengre. Jeg har vært til flere undersøkelser og tatt masse blodprøver, men jeg hører ingen ting i fra fastlegekontoret. Har fått beskjed om at jeg får en vikarierende fastlege, men dette først om to måneder.

Så hvem skal følge meg opp i denne perioden?

Fikk for et par dager siden beskjed om at jeg kanskje burde finne meg en ny fastlege, som kan følge meg opp.

 

Hvem skal da følge meg opp frem til jeg får en ny fastlege?

Skulle nå gjerne hatt så god råd at jeg kunne betale for legetjenesten jeg trenger. Men som kronisksyk og utfør. Har jeg ikke råd til å gå på Volvat. Så nå lever jeg i det uvisse, noe som ikke er bra. For jeg føler at ikke alt er som det skal.

Så nå har jeg et nytt problem. Hvordan skal jeg finnen en ny fastlege? Går jeg inn på HelseNorge og søker etter fastlege der.

I Oslo er det 547 fastleger. Noen av disse har ledig kapasitet, men av erfaring vet jeg at fastleger som har ledig kapasitet. Ikke er en fastlege for en kronisk syk person. Så det vil si at jeg på nytt må stå på venteliste. Er dette riktig. Nei, mener jeg. En pasient som mister sin fastlege ved død, faller utenfor systemet. Noe som ikke er bra.

Systemet med fastlege i Norge fungerer stort sett bra.

  • Skulle fastlegen din ønske seg mer utdanning, vil du få en ny fastlege.
  • Skulle fastlegen din gå av med pensjon, vil du få en ny fastlege.
  • Skulle fastlegen din dø, vil du ikke få ny fastlege.

Men det å bytte fastlege uansett grunn over, er ikke bra for en kronisksyk person. Man begynner på bar bakke med en ny fastlege, så da tar det litt tid før alt er oppe å går igjen. Noe som ikke er bra.

Så her har jeg funnet en feil i fastlegeordningen som ikke er bra. Det er jo ikke riktig at den som har mistet fastlegen sin, skal ende opp sist i køen for ny fastlege. Det burde være slik at pasientene som mister fastlegen sin ved død, kommer først i køen og fritt kan velge seg ny fastlege. Uansett om fastlegen man ønsker har lange ventelister på nye pasienter.

Så får håpe at helsepolitikerne tar tak i dette, slik at problemet blir bedre i fremtiden.

 

 

#blogg #usynligsyk #kronisksyk #kroniskbronkitt #astma #sarkoidose #fastlege #bekhterev #ankyloserendespondylit #helsenorge #mistetfastlegen #savnerfastlegen #helsepolitikk #fastlegeordningen #fastlegekontor

Time hos lungelege 06.05.20.

Ja, så var det tid for en ny undersøkelse. Denne gangen hos en lungelege.

Timen jeg hadde fått var hos Moloklinikken. Dette er en privat klinikk som har avtale med helse Sør/Øst. Så da slapp jeg lange ventelister hos det offentlige denne gangen også.

Ja, så får vi se om lungene er slik de bør være

 

Jeg har tidligere gått til undersøkelse hos lungeleger på Ullevaal sykehus. Sist jeg var der fikk jeg beskjed om at jeg var ferdig utredet. Så da har jeg gått i noen år, uten å få testet lungene mine. Litt rart at legene på Ullevaal sa at jeg var ferdig utredet, for har jo tre lungesykdommer; kronisk bronkitt, Astma og Sarkoidose. I tillegg til dette har jeg Bekhterev som nå har skiftet navn til Ankyloserende spondylitt. Denne diagnosen gir meg en stiv brystkasse, noe som ikke hjelper på pusten.

Så litt rart at ingen lege har fulgt med på lungene mine de siste årene.

Skal derfor bli godt å få vite hvordan det står til meg liungene. For jeg har følt meg tungpustet i hele vinter og når jeg gjør noe fysisk. Blir jeg helt utslitt og orker ikke noe mer. Jeg sovner, og har ikke noe problem å sove å natten.

Så er utrolig glad for at jeg har en fastlege som lytter og hører på meg, og sender deg ditt jeg kan få hjelp.

 

Her er det bare å puste, så tøm lungene dine nå

 

Det første jeg måtte gjøre på Moloklinikken, var å ta mange pusteprøver. Blir spennende å se hva legen syntes om pusteprøvene mine. Har jeg normal lungefunksjon eller er den dårligere en gjennomsnittet.

 

Ble en allergi test også. Får håpe jeg ikke er allergisk mot hund!

 

Etter alle pusteprøvene var det tid for å ta noen allergitester. Jeg reagerer jo på mugg, særlig hvis jeg er i et bygg som har mugg i bygningsmassen. Men dette kan jo bare skyldes lungene mine. Men godt å bli grundig undersøkt.

Etter dette var det bare å vente på å få komme inn til lungelegen.

Da jeg kom inn til legen, hadde han en del spørsmål til meg. Jeg svarte så godt jeg kunne. Men ble helt satt ut, da lungelegen fortalte om tilstanden på lungene min. For trodde ikke at det stod så dårlig til. Jeg har en lungekapasitet på 67%, så det er jo ikke mye å skryte av.

Men det kan stemme med hvordan jeg har ført meg i det siste. Selv om jeg har hatt dårlig lungekapasitet, har jeg greid å gå på langrennsturer i vinter. Noen av turene har vært veldig tunge, og de har kun blitt gjennomført fordi jeg er sterk i hodet.

Så ut fra lungelegen gikk jeg med nye resepter på medisiner jeg skal ta, samt en nye time om et halvt år. Får håpe medisinene kan hjelpe meg til lit bedre lungekapasitet på neste kontroll.

Skal ta Inuxair morgen og kveld. Denne skal taes sammen med en Philips OptiChamber diamond spacer. Skal også bruke forstøver fra Philpis med Ventoline. Ved behov skal jeg også bruke Atrovent i forstøveren.

Denne hadde jo en fin farge, så får håpe innholdet er like fint

 

 

Philips OptiChamber Diamond Spacer, passer jo nesten i fargen til Inuxair, så blir bra dette her

 

Philips InnoSpire Go forstøver

 

Jeg får håpe at medisinene hjelper meg til litt bedre lungekapasitet og at det ikke er noe annet galt med lungene mine.

 

 

#blogg #philips #lungelege #kontroll #moloklinikken #allergitester #usynligsyk #kronisksyk #kroniskbronkitt #astma #sarkoidose #kontroll #undersøkelse #fastlege #philipsinnospirego #philipsotichamberdiamondspacer #inuxair

Time hos urolog den 14.04.20

Ja, så var det tid for en undersøkelse hos en urolog. Jeg fikk time selv om Norge var nedstengt på grunn av Covid-19. Timen jeg fikk var hos en privatpraktiserende urolig, som har avtale med helse Sør/Øst. Slik at jeg slapp å stå i lang kø i det offentlige.

Grunnen til timen er at jeg er mann og nå er blitt 45 år Alle menn over 40 år, bør gå til urolog for å sjekke prostataen sin.

Er du tidlig ute, kan man finne prostatakreft tidlig.

Min pappa fikk prostatakreft tidlig, så derfor undersøker jeg meg også. Og fastlegen min syntes det er bra at jeg vil dette. For det er veldig mange menn, som ikke undersøker seg.

Noe det burde bli satt mer lys på i media og blant helsepolitikere. For kvinner får sjekket brystene sine med mammografi for å finne ut om de har brystkreft. I Oslo får kvinner dette tilbudet hvert annet år, frem til de er 70 år.

Så hvorfor får ikke menn tilbud om å sjekke prostataen sin hver annet år. Frem til de er 70 år. Hadde menn fått dette tilbudet, kunne samfunnet spart masse penger.

 

Det første jeg måtte gjøre hos urologen var å tisse på denne saken her. Dette for å se hvor mye urin jeg fikk ut.

Litt av en maskin, men godt den har stor åpning. For da treffer man jo.

 

Etter at urinblæra var tømt var det tid for ultralyd av urinblæren. Dette for å se at jeg har fått tømt hele blæren.

Jippi, jeg var ikke gravid denne gangen

 

Etter dette var det tid for å få sjekket prostataen. Her har jeg dessverre ingen bilder. For måtte ligge på siden og titte inn mot en vegg. Men jeg fikk ført et ultralyd apparat opp i rumpa. Dette for å se om prostataen er forstørret eller ikke. Men det var litt rart at noe så opp i rumpehullet mitt. Det er jo et hellig sted hvor kun avfallsstoffer kommer ut. Men undersøkelsen var ikke vond.

Fikk beskjed om at det ikke var noe prostatakreft hos meg.

 

Er du mann og over 40 år, bør du ta denne undersøkelsen. Du kan spare deg selv for mye, hvis lege skulle finne prostatakreft i et tidlig stadiet.

 

Her er noen symptomer på prostatakreft som du som man skal følge med på.

  • Svak stråle og hyppig vannlating
  • Vansker med å tømme urinblæren
  • Blod i urinen.
  • Synlig blod i urinen
  • Blod i sæd
  • Smerter i nedre del av ryggen

På kreftforeningen sine sider kan du lese mer om prostatakreft. Så les dette også.

 

 

 

#blogg #urolog #undersøkelse #fastlege #prostata #prostataundersøkelse #prostatakreft #usynligsyk #bekhterev #astma #sarkoidose #kreft #kreftforeningen #helsepolitikk #kronisksyk