Nye diagnoser

Ja, hva skal jeg si. Noe er det snart nok, nå kan noen andre ta noen diagnoser. For nå føler jeg at jeg har nok.

Så for at nok er nok, feiret jeg med et stykke napoleonskake.

Her er det fest, så napoleonskaken gikk fort ned

 

For i dag hadde jeg time hos fastlegen, og ut fra fastlegekontoret gikk jeg med to nye diagnoser.

Den første diagnosen jeg fikk i dag var Spina Bifida. Dette kom fram på røntgen bilder som er tatt av hoftene mine og nedre del av ryggen.

  • Så hva er Spina Bifida; Spina bifida er en tilstand hvor det er ufullstendig lukning av ryggmargskanalen. Ordet betyr egentlig delt ryggsøyle. Feilen oppstår i 5.-6. uke i fosterlivet. Rygghvirvlene vokser ikke sammen i bakkant slik at ryggmargskanalen blir åpen baktil. Defekten, og dermed åpningen i ryggmargskanalen, kan være av forskjellig grad/størrelse. Dette er avgjørende for hvilke følger tilstanden får.

Den deles inn i to hovedtyper, Spina bifida occulta og spina bifida cystica.

Jeg har den første typen. Spina bifida occulta (skjult misdannelse) som er en misdannelse som består av manglende sammenvoksing av bakre del av de nederste ryggvirvlene i ryggen. Slike små defekter fører oftest ikke til noen skade eller symptomer, men forandringene kan i noen tilfeller vise seg som et lite søkk nederst på ryggen, eventuelt et område med ekstra behåring eller unormal pigmentering. Noen ganger kan man kjenne en fettpute i det aktuelle området.

Unntaksvis kan denne typen lukket spina bifida medføre skader på de perifere nervene, noe som kan resultere i alvorlige utfall fra nervesystemet, kjønnsorganer og urinveier, magetarmkanalen eller muskelskjelettsystemet.

Men litt rart at jeg ikke har fått denne diagnosen før. For jeg har tatt mange røntgen, CT og MR av ryggen min. Men man er vist aldri for gammel til å få en ny diagnose. Stusser litt på jobben som mine tidligere fastleger har gjort, samt røntgenleger og spesialister.

Den andre diagnosen kom etter sist time hos min private hjertelege. Jeg har vist nok fått forkalkning i halskar og for høyt HDL kolesterol og LDL kolesterol.

  • Så hva er forkalkning i halskar; Forkalkning i halskar kalles Karotisstenose og det oppstår først og fremst hos eldre mennesker. Dette avspeiler den generelle aldringsprosessen, der blodårene rundt om i kroppen forkalkes når vi blir eldre. Cirka 10 prosent av alle 80-åringer har tilstanden. De fleste har ingen plager eller symptomer, og det kalles da asymptomatisk karotisstenose.

Selv om aterosklerose til en viss grad er en naturlig del av aldringsprosessen, er det flere forhold som kan påskynde forkalkningen. Flere av disse risikofaktorene kan du i høy grad påvirke selv.

Røyking er en av de viktigste årsakene til aterosklerose. Hos røykere begynner forkalkningen tidligere, skjer mye raskere og får mer alvorlige konsekvenser enn hos ikke-røykere.

Personer med høyt fettinnhold i blodet er også mer utsatt for aterosklerose. Dette gjelder særlig fett i form av kolesterol. Blodets fettinnhold påvirkes til en viss grad av maten vi spiser, men også arvelige forhold har betydning.

Andre risikofaktorer er mangel på mosjon, overvekt, diabetes eller høyt blodtrykk. Men dette kan også komme av at man har gått med betennelse i kroppen over for lang tid. Noe som stemmer, og jeg er jo i risikogruppen for hjerte og karsykdommer på grunn av diagnosen Bekhterev eller som den heter i dag.

Så nå er jeg vel blitt gammel, men føler meg fortsatt ung i hodet.

  • Hva er høyt kolesterol; Kolesterol er et fettstoff, og når det transporteres i blodet er det bundet til store transportmolekyler. Det finnes to typer kolesterol, og kroppen trenger begge. Når kolesterolet er bundet til molekylet LDL, omtales det ofte som “det dårlige kolesterolet”. Årsaken er at for mye kolesterol bundet til LDL kan øke faren for hjerte- og karsykdommer. Når det er bundet til HDL-molekylet, kalles det for “det gode kolesterolet” fordi kolesterol bundet til denne typen transportmolekyl ser ut til å minske risikoen.Et sunt kolesterolnivå betyr at du ikke har altfor mye kolesterol totalt i blodet og at balansen mellom det som er bundet til LDL og HDL er god.Har du fått beskjed av lege at du har for høyt kolesterol, kan det bety at du har:
    • for mye kolesterol i blodet generelt
    • for mye av det dårlige (LDL) kolesterolet i blodet spesielt
    • begge deler

Høyt kolesterol kan ha arvelige årsaker, men i de fleste tilfeller har det en klar sammenheng med livsstilen. Mye mettet fett i kostholdet, lite mosjon, røyking og overvekt øker kolesterolet.

  1. Røyke gjør jeg ikke.
  2. Mosjon får jeg, men kanskje for lite.
  3. Litt overvektig er jeg blitt igjen.
  4. Fett mat spiser jeg heller ikke.
Ja, nok en pille som må inn i kroppen min og denne skal taes på kvelden

 

Så nå får jeg prøve å spise enda litt sunnere, gå ned i vekt og mosjonere litt mer. Men ikke minst, jeg må ta pillene jeg har fått. Så får vi se om alt dette gjør at LDL nivået går ned. Hvis ikke pillene virker finnes det flere alternativer. Så bare å ta i et tak her.