Bassengtrening i regi av Bekhterevforeningen Oslo og omegn

Da er endelig bassengtreningen i gang igjen på Diakonhjemmet. Jeg er ansvarlig for dette og gjør jobben for Bekhterevforeningen Oslo og omegn. De har timer mandager klokken 18.00 og 19.00, samt tirsdager klokken 18.00 og 19.00. Timen tirsdag klokken 19.00 er forbeholt unge revmatikere med en alder fra 20 år til 40 år. Det er fortsatt noen ledige plasser igjen mandager klokken 19.00

Timene blir ledet av fysioterapeuter, så her blir man kjørt hardt. Men du bestemmer selv hvor mye du vil ta i. Her vil jeg hvis en video av hele timen. Slik at du skal kunne få et innblikk i hva vi driver med. Filmen ligger ute på Youtube, da den var for stor til å lastes opp her. Men bare klikke på linken, så ser du 45 minutter varmtvannstrening på Diakonhjemmet sykehus. https://youtu.be/OMqPeOKsFjk


Filmen er filmet med en Iphone 6, så håper det ser greit ut.

#diakonhjemmet #mittlivmedas #bekhterev #norskrevmatikerforbund #varmtvannstrening
 

 

Webinar om hjerte/kar-risikoen for deg som har en revmatisk sykdom

I morgen er det webinar om hjerte/kar-risiko for personer med en revmatisk sykdom. I tillegg til legen Sella Provan og fysioterapeuten Silje Halvorsen Sveaas, så kommer det en revmatiker og snakker om hvordan han ble syk, samt hav han har gjort for å komme i bedre form. Så anbefaler alle å se på dette. Linken til webinaret finner nederst på siden.

Mange med revmatisk sykdom opplever at det medfølger ulike følgetilstander. En av de mest alvorlige følgesykdommene er hjerte- og karsykdom.

Personer med revmatisk inflammatorisk sykdom har økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Dette setter NRF på agendaen når vi den 30. august inviterer til webinar. Alle som vil kan følge webinaret via NRFs nettside helt gratis.

Tema på webinaret
· Hva er årsakene til følgesykdommene?
· Hva bør du følge med på?
· Hvordan kan du forebygge hjerte- og karsykdom?

Spesialister i panelet
NRF har fått med oss lege Sella Provan og fysioterapeut Silje Halvorsen Sveaas som hjelper oss å belyse temaet. I tillegg vil brukere og ansatte i NRF delta.

Har du spørsmål som du ønsker belyst?
Vi ønsker at du på forhånd sender inn spørsmål som du vil at vi skal belyse i webinaret. Du kan sende dine spørsmål via mail til NRFs rådgiver Kristin K. Urrang på epost [email protected]

Fakta om webinaret
Webinaret livestreames, slik at du kan følge det direkte fra din stue. Det er gratis å følge webinaret. I etterkant vil det bli laget en kortfilm av webinaret for dem som ikke har anledning til å følge det direkte.

Følg webinaret på følgende adresse:
http://www.ustream.tv/channel/YwvfK7dQx2R

Cafe Stings sjokoladekake gluten og laktosefri

Den andre sjokoladekaken jeg bakte ble en Café Stings. Men denne gangen uten gluten og laktose. Ikke lett når man har mange forskjellige personer i familien med forskjellige allergier, men dette er jo bare en utfordring og det liker jeg jo.

Orginaloppskriften har 150 g siktet mel (75 g potetmel og 75 g glutenfri lys melblanding), vanlig smør og fløte. Så du kan fint lage denne på orginal måten hvis du ønsker dette.

Ingredienser:

  • 125 g smør uten melk
  • 1 dl vann
  • 3 ss kakao
  • 1 ts vaniljesukker
  • 4 egg
  • 250 g sukker
  • 3 ts bakepulver
  • 75 g potetmel
  • 75 g Toro glutenfri lys melblanding

Sjokoladekrem:

  • 2 egg
  • 1 dl laktosefri kremfløte
  • 135 g sukker
  • 50 g melkefri kokesjokolade
  • 125 g smør uten melk
  • 1 ts vaniljesukker

Pynt:

  • Jordbær eller noe annet du liker

Fremgangsmåte:

Smelt smøret i en kjele. Tilsett vann, kakao og vaniljesukker. Ta kjelen av platen eller hell innholdet over i en kjøkkenmaskin, og pisk så inn 4 eggeplommer. Ha så i sukker, mel og bakepulver. Rør deigen glatt og klumpefri. Pisk eggehvitene for seg til det er hvitt skum. Vend dette inn i deigen til slutt.

Ha deigen i en rund form på 24 cm i diameter, med bakepapir i bunnen. Stek kaken nederst i ovnen på 175°C i ca 45 minutter. Avkjøl kaken i formen. Ta den ut og fjern bakepapiret. Del kaken i to.

Til sjokoladekremen tar du kremfløte, egg og sukker i en kjele. Gi blandingen et oppkok under omrøring. Ta kjelen av platen og rør inn oppdelt kokesjokolade slik at sjokoladen smelter. Ha så i smør og vaniljesukker. Rør til smøret har smeltet og blandingen er glatt og klumpfri. Sett kjelen med kremen i kjøleskapet i minst to timer. Pisk den så opp med en kjøkkenmaskin til den blir luftig og lysere i fargen.

Fyll og pynt kaken med sjokoladekremen. Pynt den med friske jordbær.

Tips:

Sjokoladekremen må stå i kjøleskapet før den piskes opp, ellers er den for tynn i konsistensen. Pass også på kaken er helt avkjølt før du fyller og pynter den. Når du er ferdig bør kaken oppbevares i kjøleskap. Du kan også fryse ned kaken hvis du ønsker dette.  

Sjokoladekake uten melk og egg

I går feiret vi mamma sin 67års dag, då da vare det jo bare å hjelpe til med å få laget noen kaker. Vi har en del allergier i familien så her er det viktig å huske på hva man lager, slik at alle får noe de kan spise.

Derfor valgte jeg å lage to forskjellige sjokolade kaker. Den første er en sjokoladekake som er uten melk og egg.

Oppskriften er som følgene:

Bunn:

  • 160 g siktet hvetemel
  • 130 g sukker
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 60 g smeltet smør uten melk
  • 1,5 dl soya melk

Glasur:

  • 150 g melis
  • 1,5 ss kaffe
  • 50 g smør uten melk
  • 1,5 ss kakao
  • 1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Bland det tørre sammen, tilsett smeltet smør og soya melk. Bland det godt sammen og hell det i en rund kakeform på ca. 22 cm. Kaken stekes på 200°C i 20 minutter.

Når du skal lage glasur smelter du først smøret og tilsetter kaffen, så rører du inn melis, kakao og vaniljesukker. 

Jeg vil også anbefale at du deler kaken i to og har et lage med glasur inne i kaken.

 

Årets tredje løpetur i Østmarka

Etter lege time og et lite møte i dag ble det ca 12000 skritt da jeg droppet først droppet bussen i dag tidlig og gikk til Tveita istedenfor. Gikk fra Majorstuen ned til Professor Dahls gate 32, og derfra ned til fastlegen. Det siste på turen ble at jeg gikk av en holdeplass før på t-banen og gikk hjem.

Men da jeg kom hjem følte jeg at jeg måtte gjøre noe mer. For følte at kroppen ikke var klar for å sette seg ned å se på TV. Så da var det bare å tape knærne og sette compeed på helene og skifte til løpe tøy. For i dag skulle jeg teste ut mine nye joggesko. Hoka Speedgoat som er en løpe sko for terrenget da den har Vibram såle og litt mindre demping en sko som er laget for asfalt. Prøvde også noe nytt i dag, nemlig løpe med musikk på ørene. Funket veldig bra det, men hadde vært enda bedre å kunne tatt turen sammen med noen andre da jeg liker å skravle.


Litt møkkete sko etter dagen tur

Var litt spent før turen i dag, da jeg hadde gått en del i dag, samt at jeg skulle løpe med nye sko. Turen startet bra, men da jeg kom inn på skogstiene var det mye gjørme og det var veldig mange glatte røtter. Så dette førte til at skoene fikk kjørt seg og de holdt neste hva de skulle. Det eneste problemet var da jeg skulle prøve å hoppe over litt gjørme og inn på en sliten trebru. Jeg traff trebrua men det var ikke med føttene, da de gled unna, så havnet på skinka. Kom meg opp på beina igjen, så turen fortsatte. Men da jeg kom ut på parkeringsplassen til Østmarksetra merket jeg fort at dette ikke var noen løpe sko for asfalt, men når været er dårlig er det bedre å ha godt feste i skogen, enn en god sko for asfalt. Det meste av turen foregår jo i skogen.


På brua til venstre la jeg og kavet

I dag gikk det også unna. Det ble ny rekord på 4,5 kilo meteren min. I dag brukte jeg 42 minutter og forbrant 720 kalorier. Fettforbrenningen av kalorier var på 11%. Snittpulsen var på 164 og makspulsen var på 183. Så i dag gikk det unna, men skal jobbe for å prøve å komme meg ned mot 30-35 minutter. Greier jeg dette skal jeg være fornøyd.


Litt vått i Østmarka i dag
 

#mittlivmedas #østmarka #bekhterev #sarkiodose #oslosportslager #hokaoneone 

Første sykkel tur på tre år

Så etter handle turen i går, var det bare å sette sykkelen i stand slik at jeg kunne prøve den i dag. Monterte på et par med Crankbrothers pedaler jeg hadde liggende, samt to flaskeholdere i karbon i fra Blackburn. Så var sykkelen klar for tur.

Sykkelturen startet utenfor døra i kjelleren, før ferden gikk over Hellerudveien og inn i lysløypa på andre siden av veien. Hadde litt problemer med sittestillingen men etter litt småjusteringer fikk jeg en behagelig sittestilling. Men slet hele turen med pedalene. Den ene sykkelskoen ville ikke feste seg, så får lete fram noen andre pedaler til neste tur. Men jeg lot meg ikke stoppe.

Været var ikke mye å rope hurra for i dag, grått og yr i luften. Så måtte pakke ned brillene etter en stund. Men fint jeg er langsynt, så greier fint å se uten briller.


Bilde tatt av sykkel listen ned en av bakkene i Østmarka.

Men jeg kjente at jeg ikke hadde syklet på flere år, så slett litt i enkelte av de bratteste bakkene, men fint å ha noe å jobbe mot. Skal greie å sykle hele runde jeg fant i dag etter hvert, bare gi meg litt tid.


Bilde av Rundtjern i trollsk stemning

Turen ble på 42 minutter og jeg tilbekela 5,5 kilometer. Gikk inn til Rundtjern og ned til enden av Nøklevann, herfra gikk ferden videre inn til parkeringen til Østmarksetra og derfra gikk veien hjemover på asfalt.


Bilde av et nedtappet Nøklevann

Kunne gått litt fortere, men jeg stopper opp og tar bilder underveis. Slik at jeg også har dokumentasjon på at jeg har vært ute og trent. Gjennomsnittspulsen ble på 157, mens makspulsen ble på 175. Forbrant 632 kalorier og fettforbrenningen av kalorier var på 14%. Trente med litt høy puls, men sånn er det når formen ikke er på topp. Maksfarten ned en bakke ble på 47,1 kilometer i timen. Ikke mye å skryte av, men filmet en SnapChat mens jeg syklet. Så ikke dårlig det. Jeg var godt fornøyd med dagens økt og rett etter at jeg kom hjem åpnet himmelen seg, da alle englene tisset samtidig.


Et lite bilde av en bekk i skogen

Rekorden min nedover en bakke på sykkel er 88 kilometer i timen. Men dette var på en racersykkel. Den gangen jeg prøvde å sykle Lillehammer-Oslo for mange år siden. Kroppen min var laget for fart og spenning nedover, men jobber nå for å kunne sykle fort oppover også.

Sykkelen var det ingen ting å si på. Det var en fryd å sykle på en sykkel med hjul i størrelse 29. Men det eneste som var litt uvant var at det kun er to drev foran. Er vant til tre, men dette er bare en tilvenningssak. Men gleder meg allerede til neste sykkeltur.

Kjøp av ny sykkel

På lørdag solgte jeg min gamle sykkel. Dette var en rittfuldemper som jeg ikke hadde brukt på tre år, og han en sykkel til 45000,- bare stående å støve ned er ikke noe lurt. Så jeg prøvde å selge den på finn.no. Men det har skjedd mye på sykkelfronten de siste årene, så ikke lett å selge. Men jeg fikk 15000,- for den og var delvis fornøyd med det.

Så etter å ha lett på internett i flere dager fant jeg tre sykler jeg kunne tenke meg. Problemet var at den ene butikken kun var nettbutikk, så da kunne sykkelene ikke prøves. Men jeg sendte dem en e-post etter en telefonsamtale. I telefonsamtalen sa de at jeg skulle gå på siden deres å finne noen sykler jeg kunne tenke meg, så skulle de gi meg en god pris. Butikken det er snakk om er sykkelkompaniet.no som Norsk Revmatikerforbund har avtale med. Så tenkte at jeg kunne bruke medlemskapet mitt til å få en billig sykkel. Men svar på e-posten har jeg ikke fått, så da gikk jeg videre til neste på listen.

Jeg satte meg så i bilen i går å kjørte til Strømmen Storsenter. Grunnen til dette er at jeg hadde funnet en sykkel hos en tidligere arbeidsgiver, Anton Sport. Og har de siste gangene jeg har handlet på Strømmen fått god service. Men ble skuffet da jeg kom til butikken. De var tomme for sykkelen i den størrelsen jeg skulle ha, men selgeren tok internett og telefonen fatt. Han fant sykkelen hos Anton Sport på Metro senteret. Så her snakker vi service. På Metro holdt de av sykkelen for meg, så da gikk ferden videre til Metro.


Bilde av sykkelen uten for butikken

Her gikk jeg ut av butikken med en splitter ny sykkel. Valget ble en Cannondale F-Si 29 A3 i størrelse M. Som medlem an Anton Club, fikk jeg en god pris på sykkelen. Så tusen takk for god service. Men dere har glemt en ting da dere skrudde sammen sykkelen. Anbefaler dere å bruke fett på setepinnen. Dette gjør at den lettere glir når den skal justeres, samt at det ikke setter seg så lett fast.

#mittlivmedas #cannondale #antonsport #metrosenter 

Testing av medisinsk yoga

I dag har jeg vært å testet ut medisinsk yoga.

Dette er et tilbud som Oslo fylkeslag av Norsk Revmatikerforbund har gjort med Medisinsk Yoga Øst. Så som medlem av Norsk Revmatikerforbund sendte jeg en epost til Medisinsk Yoga Øst for å høre om det gikk an å få en prøve time. Dette sa de ja til, så i dag klokken 12.00 var jeg klar for å prøve dette.

MediYoga ? Medisinsk Yoga er en terapeutisk yogaform som er utviklet
gjennom forskning i samarbeid med helsevesenet.
I Medisinsk Yoga er grunntanken at kropp, sinn og følelser henger sammen.
Alle som puster kan delta på Medisinsk Yoga.

Timebeskrivelse:
Vi jobber med pust og avspenning, gjør enkle, rolige øvelser og meditasjon, og jobber generelt med å skape balanse i kropp og sjel. Dette bidrar til et sterkere nervesystem, bedre blodsirkulasjon, samt vitalt og effektivt immun -og hormonsystem. Er man veldig stiv, kan
instruktøren til passe øvelsene, slik at man kan sitte på en stol, og utføre dem.
Du kan oppleve mindre smerter, bli mykere, få mer energi og overskudd, styrke kjernemuskulaturen, få økt fleksibilitet og indre ro. Et deilig kurs hvor du får tid til å lande i deg selv og bare være i 75 minutter.

Timen ledes av Tonelise Nordby, MediYoga instruktør. Tonelise har selv diagnosen fibromyalgi og har ved hjelp av medisinsk yoga blitt mye bedre.

Jeg har tidligere prøvd vanlig yoga på behandlingsreiser til Tyrkia. Da har en av mine medpasienter hatt undervisning for oss. Men dette var ikke noe for meg. Ble for stor belastning på skuldre og håndledd.


Uttøyning av lyske og innside lær.

Så var litt spent før timen, men ble positivt overasket. Dette var en utrolig bra time. Det ble jobbet en del med pusteøvelser og det har jegveldig godt av. Det ble også gjort en del strekke øvelser som jeg også har godt utbytte av da jeg har veldig kort hamsting. På slutte av timen hadde vi litt avspenning og da søvnet jeg nesten. Så til de av dere som ikke har prøvd medisinsk yoga, men sliter med en eller annen diagnose. Vil jeg anbefale dere å prøve dette. Jeg vil fortsette med dette som en av treningsformene jeg vil gjøre hver uke.


Tøyning av hamstring.

Timen varer i en time og femten minutter. I løpet av denne tiden var snittpuslen 86, makspulsen på 117. Og under avspenning var pulsen på 61. Jeg forbrant 202 kalorier i løpet av treningen. Fett forbreningen av kaloriene var på 77%. Så kan ikke klage på denne økten.

Informasjon om Medisinsk Yoga Øst finner du på linken

Som medlem av Norsk Revmatikerforbund får du tilbud på klippekort. Dette kan du lese mer på på siden til Oslo fylkeslag av Norsk Revmatikerforbund

Glemte å takke fotografen Trine Dahl-Johansen for hjelp med å få tatt noen bilder
 

Ble shopping istedenfor trening i dag

Etter lørdagens løpetur på glatte røtter og i mye søle, fant jeg ut at det kanskje var lurt på kjøpe et par joggesko som er laget for løping i skogen. De jeg har løpt med i det siste er asfalt sko, så her var det ikke mye mønster under sålen.

Så etter at jeg hadde lest litt på nettet de siste dagene, ble det shopping i dag. Men problemet mitt er at jeg har litt små føtter.

Da jeg var 13 år fikk jeg nye skisko og alpinstøvler i julegave. Disse var i størrelse 43, da de gamle i størrelse 42 var for små. Men etter noen måneder var disse alt for store. Føttene mine hadde da krympet ned til størrelse 40,5 – 41. Jeg hadde nå fått hulfot eller som det på fint heter PES CAVUS. Dette er karakterisert av forøket fothvelving slik at foten blir hul eller høyvristet. Foruten de primære forandringene som gir hulfoten, kommer det etterhvert til en rekke sekundære forandringer og ofte er det slik at disse etter hvert blir mer plagsomme enn de egentlige, prinsipielle deformitetene. 

På grunn av dette sliter jeg som mann å få tak i sko i riktig størrelse. Det er ikke mange butikker som tar inn så små herresko. Men etter litt leting på internettet fant jeg ut at Oslo Sportslager mulig hadde dette. Så da var det bare å dra på shopping.

I butikken fikk jeg som vanlig veldig god hjelp, og fant et par sko i størrelse 40 2/3 som passet fint med mine fotseng såler. Så jeg kjøpte Hoka Speedgoat. Dette er mitt andre par med Hoka sko. Anbefales på det sterkeste.


Hoka Speedgoat

Men å prøve sko i butikk er ikke det samme som at de fungerer i praksis. Så da jeg kom hjem og skulle ut å gå en tur for å se hvordan de var. Fikk jeg plutselig et problem. For når jeg gikk, satt ikke hellen min fast i hellkappen, samt at de var litt trange. Så hva gjør jeg nå. Det var bare å gå inn igjen, ta ut fotsengene og putte inn originalsålene og prøve skoene på nytt. Da satt hellen fast, samt at skoene ikke var trange lengre. Så første løpetur med disse, blir da uten fotsenger. Så får jeg heller se om jeg kan få laget noen nye fotsenger som passer bedre. Skal skrive om løpeturen når den inntreffer.


Hoka Speedgoat med fotsenger ved sin side.

Men til de av dere som har en eller annen form for revmatisme, vil jeg anbefale å ta turen innom en ortoped for å få undersøkt føttene dine. Jeg vil tro at de fleste av dere vil ha godt utbytte av et par fotseng såler. Time hos ortoped kan enten din revmatolog fikse eller din fastlege.  

Årets andre treningstur i Østmarka

I dag skulle jeg prøve å sette ny rekord på runden min i Østmarka, men var litt usikker før jeg startet. Grunnen til dette var at jeg hadde fått tre gnage sår på føttene etter gårdsagen tur. Så var usikker på hvordan dette ville gå, men etter at føttene var tapet inn med Compeed og løpebeltet fra Nathan fylt med vann og litt niste hvis jeg skulle få brukt for dette. Men før turen startet tapet jeg også knærne, slik at de ikke skulle bli belastet for mye. Så bar det ut i skogen, med mine Hoka løpesko på føttene.


Knær tapet og klar for tur.

Turen startet bra på grus stien, men da jeg tok av for å følge den rød merkede stiene i skogen. Fikk jeg en liten overraskelse. For i det var mer gjørme i løypa, samt at røttene var veldig glatte. Så her var det bare å prøve å ikke bli alt for våt av gjørma, samt ikke vrikke anklene.


Litt mye gjørme i dag

Men turen gikk bra, man måtte bare finne alternative veier i skogen. Men dette var ikke noe problem, selv om noen trær ble veldig nærgående. Å løpe i marka er en befrielse. Her kommer naturopplevelsene på løpende bånd, så både kropp og sin blir fylt med herlige naturbilder. Det eneste problemet er at man bruker litt lengre tid når man også skal ta bilder. Men da jeg kun bruker min Iphone 6, så har jeg ikke mye fotoutstyr å bære på.

Men til å være en lørdag, var det få personer ute på tur, så jeg fikk mye plass å boltre meg på.


Mye plass og boltre seg på.


Bilde av Skøyenpytten.


Bilde av Kattepytten

Så etter en liten stund i skogen kom jeg ut på parkeringsplassen til Østmarksetra. Herfra bar det i fullfart nedover mot rundkjøringen på Ulsrud, før jeg fulgte Hellerudveien til jeg var hjemme. Sist jeg tok denne turen brukte jeg 58 minutter, så hadde et mål om å slå dette.

Dette greide jeg med bravur. I  dag brukte jeg 46 minutter, forbrant 706 kalorier. Snittpuls på 160 noe som førte til en fettforbrenning av kalorier på 13%, så løp med litt høy plus. Men dette måtte til for å sette ny rekord. Gjennomsnittsfarten var på 10,14.

Jeg presset meg maks i dag, så godt fornøyd med turen, selv om jeg var veldig sliten da jeg kom hjem. Men en lang dusj, samt litt mat og drikke fikk kroppen fort i gjenge igjen. Men dette må til for at jeg skal komme i enda bedre form, så det er bare å stå på og holde formen jeg fikk på behandlingsreiser og kanskje forbedre den enda mer. Slik at jeg kan gå vinteren i møte med bedre kondisjon, mindre smerter og mindre vekt å bære på.