Koloskopi undersøkelse

Beklager at dette innlegget ikke har kommet før. Men nå kommer litt om koloskopi undersøkelsen som jeg har gjennomført.

Jeg gruet meg litt til denne undersøkelsen, fordi jeg ikke hadde gjort dette før.

 

Koloskopi er undersøkelse av endetarm, tykktarm og nedre del av tynntarm. Våre dyktige spesialister har lang erfaring med koloskopi, og vi har kort ventetid.

Koloskopi-undersøkelsen

Koloskopi er en prosedyre hvor en mage-tarm-spesialist (gastroenterolog) grundig undersøker og vurderer innsiden av tykktarmen.

Undersøkelsen foretas med et koloskop, som er et mykt og fleksibelt rør med et kamera i den ene enden. Tuppen av koloskopet settes inn via anus og føres sakte inn i endetarmen, gjennom tykktarmen, og vanligvis så langt som blindtarm og nedre del av tynntarmen. Som oftest er det også mulig å gå inn og undersøke de siste få centimeteren av tynntarmen.

Grundig og forebyggende undersøkelse

Bildet fra kameraet overføres til en TV-skjerm, der innsiden av tarmen inspiseres grundig. Man kan eksempelvis enkelt se om slimhinnene er betente, om det foreligger sår, polypper eller svulster. Ved behov tas vevsprøver fra slimhinnen for mikroskopisk analyse. Man kan også gjøre mindre inngrep, som for eksempel å fjerne polypper.

Ved hjelp av koloskopi kan man fjerne polypper før de utvikler seg til kreftsvulster, og således forebygge kreftutvikling i tarmen. Sykdom i tidlig stadium gir sjelden symptomer. Tarmkreft oppdages ofte på et sent stadium, da symptomene som oftest er vage.

Koloskopi, bedøvelse og smerter

Koloskopi kan være smertefullt, og mange lurer på om man får bedøvelse under undersøkelsen. Koloskopi kan gi en følelse av kramper og oppblåsthet i magen. Alle som kommer til oss, får tilbud om smertestillende og beroligende dersom dette er ønskelig. Beroligende medikament og medisiner vil bedøve de fleste smerter og ubehageligheter.

Medisiner og beroligende gis vanligvis intravenøst, slik at pasienten slapper helt av og blir søvnig. På denne måten reduseres også smerter. Ikke vær redd for smerter i undersøkelsen.

 

Jeg hadde time til koloskopi på gastromedisinsk poliklinikk på Ullevål sykehus den 27.03.23.

Undersøkelsen startet med at jeg måtte drikke en pulver som skulle hjelpe til med å tømme tarmene mine. Tømme middelet får man kjøpt på apoteket. Jeg valgte å kjøpe Citrafleet, da det var dette de hadde på apoteket.

Dagen før undersøkelsen kan du spise en lett lunsj kl. 1300. Deretter må du ikke spise fast
føde.

1.dose Dagen før undersøkelsen kl.1800.

  1. Fyll et glass med 1 ½ dl vann.
  2. Hell innholdet av den første posen i glasset.
  3. Rør om i 2-3 minutter til alt pulveret er fullstendig oppløst. Blandingen vil være uklar. Blandingen kan bli varm; avkjøl den eventuelt før den drikkes.
  4. Drikk deretter ca 2 liter fordelt på 5 dl hver time.

Du kan drikke: Vann, buljong, ferdig blandet saft, brus og mineralvann, kaffe eller te (ikke med melk).

Du må holde deg i nærheten av et toalett etter å ha tatt tømmingsmiddelet. Det er individuelt hvor lang
tid det tar før preparatet virker, det kan gå flere timer før effekten kommer. Vanligvis kommer effekten
raskere etter dose nummer to.

2. dose 5 timer før undersøkelsen.

  1. Fyll et glass med 1 ½ dl vann.
  2. Hell innholdet av den andre posen i glasset.
  3. Rør om i 2-3 minutter til alt pulveret er fullstendig oppløst. Blandingen vil være uklar. Blandingen kan bli varm; avkjøl den eventuelt før den drikkes.
  4. Drikk deretter ca 1 liter fordelt på 5 dl hver time.

Du kan drikke: Vann, buljong, ferdig blandet saft, brus og mineralvann, kaffe eller te (ikke med melk).

For meg tok det mange timer, og tømmingen startet ikke før klokken 03.30 på natten. Så resten av natten ble tilbrakt for det meste på do. Ikke en god start natten før en undersøkelse.

Dette var ikke det beste jeg har drukket, men må man så må man.

 

Jeg hadde time klokken 13.45. så var forbrett på en ny dag med faste.

Så var dagen kommet for min første koloskopi undersøkelse. Møte opp i god tid, da jeg også skulle besøke pappa som lå på Ullevål etter at han hadde fått ny hofte.

Ble hentet av en sykepleier på venterommet, og fikk beskjed om å skifte. Så fikk på meg siste shorts mote fra Paris. Den hadde god lufting bak. Så ikke å anbefale hvis du er ute å går i medvind.

Etter skifte var det bare å hilse på legen. Og var ikke jeg heldig, for i dag var det en lege på opplæring her også. Så da fikk jeg to leger for prisen av en. Fikk tilbud om bedøvelse, men dette stod jeg over da jeg skulle kjøre bil hjem.

Koloskopiet er helt likk det som blir brukt under gastroskopi. Det er like tykt i diameter, men en god del lengre.

Den ene legen gjorde undersøkelsen, mens den andre pratet med meg. Slik at jeg fikk tenke på noe annet. Legen som gjorde undersøkelsen var også veldig flink til å forklare når slangen skulle ut og fortalte hva han fant. Det eneste som gjorde litt vondt var når han skulle snu skopet, slik at han fikk sett siste del av rektum.

Det ble tatt 8 vevsprøver og legen sa det var minst 6 ukers ventetid på svar på prøvene. Så da var det bare å ha litt tålmodighet.

Men legen var ikke helt fornøyd. Grunnen til dette er at det er 8 meter med tynntarm som man ikke får undersøkt med koloskopi og gastroskopi. Så da har sent henvisning for en ny undersøkelse, kapselendoskopi.

Skal nå svelge en kapsel som skal gå igjennom hele systemet mitt. Dette blir litt spennende, tenk å kunne sende dette direkte på nett. Det hadde vært noe det.

 

#koloskopi #kronisksyk #undersøkelse #legetime #revmatiker #bekhterev #revmatisme #ankyloserendespondyloartritt #sjarmenmedtarmen