Statlige behandlingsreiser for 2018

Hvis du har revmatisk inflammatorisk leddsykdom, senskader etter poliomyelitt, psoriasis eller kronisk lungesykdom og/eller atopisk eksem (barn og ungdom) kan du søke behandlingsreise til utlandet. Behandlingsreiser til utlandet er et supplement til behandling i  Norge, men er ingen rettighet.

Jeg vil her ta for meg behandlingsreiser for personer med revmatisk inflammatorisk leddsykdom for voksne. Men i år som i fjord er det færre plasser en hva som var planlagt. Grunnen til dette er at seksjon for behandlingsreiser, så opp avtalen med Balcova i Tyrkia høsten 2016. De har ikke greid å skaffe til veie like mange plasser som de hadde på Balcova. Så i 2018 er det ca. 250 færre som får innvilget behandlingstur.

Søknadsfristen for behandlingsreise i 2018 er følgene.

  • Søknadsfrist for tur i perioden januar – juli 2018, var 15. september 2017.
  • Søknadsfrist for tur i perioden juli – desember 2018, er 1. mars 2018.

Det er de samme søknadsfristene hver år.

Søknaden er todelt. Det vil si at det er to skjemaer som skal sendes inn. Det ene skjemaet fyller du ut selv, mens det andre skjemaet skal fylles ut av en lege. Enten din fastlege eller revmatolog. Jeg vil anbefale deg å bruke din fastlege. For etter oppholdet blir det sendt en rapport tilbake til søkende lege. Og det er viktig at fastlegen får denne rapporten. I tillegg er det fastlegen som kjenner det best. Sammen med søknaden skal det også følge med en epikrise i fra revmatologen din. Helst fra siste konsultasjon og ikke eldre en fem år gammel.

 

Det er også viktig å være ærlig i pasientsøknaden, samt det er viktig at du er ærlig ovenfor fastlegen som søker for deg. For hvis ting ikke er på stell når du kommer ned, kan du bli sendt hjem igjen. Og dette for egen regning.

 

Behandlingsreiser er et fire ukes opphold hvor du får behandling og medisinskfaglig oppfølging.

Behandlingen som du får på behandlingsreiser består av, gruppetrening i basseng og på land, individuell fysioterapi og enkelte passive behandlinger. Behandlingsprogrammet vil variere ut i fra hvilken diagnose du har.

 

I 2018 er det fire steder som du kan få behandlingsreise til. Det er Vintersol på Tenerife, Opatija i Kroatia, Marbella i Spania og Igalo i Montenegro.

Til Vintersol går det turer følgene datoer og på hver tur er det plass til 40 til 70 personer.

  • 07.01.18. – 04.02.18.
  • 04.02.18. – 04.03.18.
  • 29.04.18. – 27.05.18.
  • 27.05.18. – 24.06.18.
  • 17.10.18. – 13.11.18.
  • 13.11.18. – 11.12.18.

 

Vintersol ligger ved stranda Las Vistas i Los Christianos på Tenerife. På Vintersol er det svensk og spansk personale. Stedet er tilrettelagt for funksjonshemmede, med lett fremkommelighet overalt. Det er lett adkomst til stranden og til den 10 kilometer lange strandpromenaden, som forbinder byene Los Christianos og Los Americas.

Du vil bli innkvartert på enerom og alle rommene er tilrettelagt for rullestolbrukere. Alle rom har terrasse, aircondition, kjøleskap, telefon, safe (nøkkel kan leies i resepsjonen) og alarm ved sengen og på badet. Alle rom har en hev- og senkbar seng.

Den totale reisetiden er på ca. seks timer. Flyreisen fra Norge, Gardermoen til Spania, Tenerife tar ca. 5,5 timer, mens bussturen fra flyplassen til Vintersol tar ca. 30 minutter.

 

Til Opatija går det turer følgene datoer og på hver tur er det plass til 30 personer.

  • 01.05.18. – 29.05.18.
  • 29.05.18. – 26.06.18.
  • 26.06.18. – 24.07.18.
  • 28.08.18. – 25.09.18.
  • 25.09.18. – 23.10.18.

 

Behandlingsstedet ligger i Opatija, nord i Kroatia. Området er kjent for et mildt og godt klima, og med vakker natur med nærhet til både fjell og sjø. Stedet har egen SPA-avdeling med basseng, massasje og frisør.

Du vil bli innkvart i enkeltrom og alle rom har aircondition, er teppefrie og røykfrie. Det er toalett, dusj, telefon, safe, kjøleskap og TV på alle rom.

Den totale reisetiden er på nesten fem timer. Flytiden fra Gardermoen til Zagreb er på ca. 2 timer og 45 min. Mens bussturen fra flyplassen til Thalassotherapia Opatija tar ca. 2 timer.

Trykk på denne linken, for å lese om hvordan Spondylitten opplevde Opatija. 

 

Til Marbella går det turer følgene datoer og på hver tur er det plass til 30 personer.

  • 23.05.18. – 20.06.18.
  • 23.09.18. – 21.10.18.
  • 21.10.18. – 18.11.18.

 

Health & Care of Scandinavia, Marbella Spania ligger ca. en kilometer fra San Pedro, og ca. ti kilometer fra Marbella. I San Pedro er det en strand ca. to kilometer unna. Det er utendørsbasseng på området. Stedet har egen SPA-avdeling med badstue, massasje og frisør.

Du vil bli innkvartert på dobbeltrom. Det er toalett, dusj, telefon, alarmknapp, hårføner, safe, aircondition, kjøleskap og TV på alle rom. Alle rom er teppefrie og alle senger har tempurmadrass.

Den totale reisetiden er på ca. fem timer.  Flytid fra Gardermoen til Malaga er ca. 4 timer. Det tar ca. 50 min med buss fra flyplassen til rehabiliteringssenteret.

 

Til Igalo går det turer følgene datoer og på hver tur er det plass til 140 personer.

  • 17.04.18. – 15.05.18.
  • 15.05.18. – 12.06.18.
  • 12.06.18. – 10.07.18.
  • 10.07.18. – 07.08.18.
  • 07.08.18. – 04.09.18.
  • 04.09.18. – 02.10.18.
  • 02.10.18. – 30.10.18.

 

Institutt Igalo ligger innerst i Bokafjorden. Stedet er kjent for sin gytje og mineralvann, milde klima og vakre natur med nærhet til både fjell og sjø. Like nedenfor instituttet er det en lang strandpromenade. Det finnes små strender langs promenaden. Instituttet har to hotellfløyer og en stor behandlingsavdeling.

Du vil bli innkvartert på enkeltrom. Rommene har balkong, toalett, badekar m/dusj, safe, kjøleskap og TV på alle rom, samt at de er røykfrie.

Den totale reisetiden er på ca. tre timer og 30 minutter.  Flytiden fra Gardermoen til Tivat er på ca. 3 timer, og bussen tar ca. 30 minutter fra flyplassen til Igalo.

Men en liten info hvis du søker deg til Igalo. Dette er et gammelt institutt, som ikke er blitt tatt godt vare på. Deler av instituttet er pusset opp, men ikke alt. Så hvis du sliter med andre sykdommer som kan bli påvirket av tepper på gulv eller mugg. Det jeg her tenker på er allergi, astma eller sarkoidose. Så ville jeg anbefale deg å søke deg til et annet og nyere sted. For de fleste soverommene har teppegulv og det er mugg i deler av bygningsmassen. Men skulle du ikke være plaget av dette, så er det bare å søke deg hit. 

 

Behandlingsreiser til utlandet er finansiert gjennom en egen tilskuddsordning på statsbudsjettet. Helse- og omsorgsdepartementet har det overordnede ansvaret for ordningen. Den daglige administrasjonen er delegert til seksjon for behandlingsreiser som er organisert under utenlandskontoret, stab samhandling og internasjonalt samarbeid, direktørens stab OUS HF.

Kostnader for deg som blir innvilget behandlingsreiser, er en egenandelen på 118 kroner per døgn. Det vil si en total kostnad på 3304 kroner for et opphold på fire uker. Du vil motta en faktura etter hjemkomst.

Skulle du trekker deg innenfor 4-6 uker før avreise uten legeerklæring, vil du måtte betale et gebyr på 750 kroner. Om du skulle trekke deg de siste fire ukene før avreise, uten legeerklæring, må du betale hele egenandels beløpet. Men har du legeerklæring i fra din fastlege, slipper du å betale hvis du skulle bli syk i siste liten.

Behandlingsreiser inngår i frikortordningen for egenandelstak 2. Du må likevel betale fakturaen du mottar. Når betalingen er registrert, sendes det en rapport til HELFO, som refunderer automatisk når/om egenandelstaket er nådd. Du kan lese mer om frikort reglene her.

 

#mittlivmedas #bekhterev #behandlingsreiser #rikshospitalet #blogg #igalo #montenegro #marbella #spania #vintersol #tenerife #opatija #kroatia #2018 #revmatiker #revmatisme #fastlege #revmatolog #helfo #frikort2

Så var det lavt nivå med vitamin D

Så har jeg fått svar på blodprøvene som ble tatt hos fastlegen. Men nå begynner jeg å lure, for hvorfor kan ikke blodprøvene mine være fine.

Jeg vet at jeg må ta blodprøver en gang i måneden for å følge med på de biologiske medisinene som jeg tar. Men hvorfor kan ikke resten av markørene som blir sjekket være i orden.

Blodprøve taging

Først fikk jeg lavt nivå med jern, så jeg lavt nivå med vitamin B12. Denne gangen er det vitamin D som er kritisk lavt. Så da har fastlegen anbefalt at jeg begynner å spise vitamin D, så da er det bare å dra innom et apotek å få tak i det fastlegen anbefalte.

Så spørsmålet er hvorfor har jeg nå fått lavt nivå med vitamin D. Skyldes dette at jeg ikke fikk behandlingsreiser i 2017. Eller skyldes dette at jeg går med for mye klær om sommeren i Norge. For jeg liker ikke å fryse, så da kler jeg meg heller godt om somrene. Men kanskje jeg må revurdere dette nå og kle av meg mer klær når sommeren kommer igjen. Eller skyldes dette at sykdommen er «aktiv» igjen. Ikke vet jeg, men får håpe at vitaminene hjelper meg. Slik at nivået med vitamin D igjen blir akseptabelt. Men godt å ha en fastlege som følger meg godt opp.

Ja, dette er hva jeg skal spise nå

 

#mittlivmedas #fastlege #blodprøver #vitamind #vitaminmangel #lavtnivå #revmatiker #bekhterev #kronisksyk #blogg #sarkoidose #meda 

Holmenkollmarsjen 10.02.18.

Så var vi kommet til lørdag den 10.02.17. I dag stod Holmenkollmarsjen på programmet. Andre gang jeg skulle gå dette skirennet. Denne gangen med nye ski, bindinger og staver. Og været hadde bestemt seg for at det var litt lite snø ute, så vi fikk litt mere snø. Så blir spennende å se hvordan dette går.

Ja, klar for et nytt skirenn

Skiene har vært levert hos Bull ski & kajakk for slip, mens jeg har stått for jobben med glider og vestesmøring selv. Her fulgte jeg anbefalingene fra skiforeningen. I glid sonen la jeg på et lag med Swix LF6 glider, som ble varmet inn to ganger før det ble siklet og børstet av. Før jeg la på et lag med Swix HF6 på toppen. Samt at jeg la på et lag med fine riller, for ekstra drenasje av vann. I feste sonen rubbet jeg sonen med et slipepapir 100, før jeg varmet inn et lag med Swix VG30 blå grunnvoks. Etter dette varmet jeg inn et lag med Swix V30 blå festevoks. Så ble det lagt på tre lag med Swix V40 blå ekstra festevoks. Rett før start ble det lagt på et lag med Swix VR45. Så da var skiene klare, men så får vi se om jeg er klar.

Skiene snart klare

Jeg valgte etter hvert å stille til start i år også, men korsryggen og iliosakralleddet mitt har ikke vært venner med de siste 14 dagene.

Tokk bussen til Helsfyr og satte meg på T-banen for å komme meg ned til Jernbanetorget og Kirkeristen hvor bussen til Sørkedalen skulle gå. Måtte vente ca. 10 minutter før bussen gikk, men ok det. Bussturen opp til Sørkedalen tar ca. 40 minutter.

Før start, var det bare å få i seg litt mat og drikke, gå på do. Samt få i seg litt medisin, Ventoline “doping”- Så var jeg klar for start.

Litt “doping” må til før start

Det største problemet med 25 kilometer under Holmenkollmarsjen er at man starter med oppover bakker i flere kilometer. Men når man kommer opp på toppen har man et kupert og fint terreng tilbake til Holmenkollen skiarena.

Det var litt overvann på vannet vi krysset, samt at sporene var litt dårlige. Men hva kan man vente når over 3000 skal gå i de samme løypene. De frivillige som stod på drikkestasjonen skal ha en stor takk for jobben de gjør. Her har andre skirenn/turrenn noe å lære.

Jeg greide å komme meg til mål i år også, men ville bryte etter ca, 3km. Grunnen til dette er at da satte smertene i gang på nytt. Etter dette gikk jeg med en følelse av å ha ca. 10 kniver inn i høyre hofte og i korsryggen. Men hodet sa at dette går, så da var det bare å bite tennene sammen. Men satte meg et nytt mål om å prøve å komme i mål på under 4 timer.

Her er ruten jeg gikk

Så i dag har jeg tilbakelagt 25 kilometer på 3 timer og 12 minutter. Litt dårligere enn i fjord, men med tanke på at kroppen ikke lystret som jeg ønsket. Så er jeg fornøyd jeg, selv om mange gikk forbi meg. Men jeg kom til mål jeg også og i år uten fall.

Jeg kom i mål i år også

Jeg forbrent 2966 kalorier og fettforbrenningen av kalorier var på 16%. Gjennomsnitts pulsen min var på 166, minimums pulsen var på 138 og maks pulsen var på 179. Så en har økt for en revmatiker kropp.

De nye skiene Madshus Redline, satt ok i bakkene, men det ble fiskeben i de fleste oppoverbakkene. Dette da de får meg hadde gått dette og det da var vanskelig å gå rett opp. Dette på grunn av alle fonnene med nysnø. På flatene og i nedoverbakkene hadde jeg litt dårlig glid. Dette skyldes tre ting. Glideren jeg la inn Swix LF6 og HF6, tror jeg var litt for kald, slipen på skiene var for et litt varmere føre. Men den største feilen var at bindingen stod litt for langt frem. Dette så jeg ikke før jeg kom hjem.

Stavene Swix Triac 3.0, var fantastiske staver å gå med. Men jeg kjøpte stavene med liten trinse og under Holmenkollmarsjen burde jeg hatt stor trinse. Så her burde butikken ha solgt meg stor trinse også. Dette er hva vi kaller mersalg.

Men jeg hadde en fin tur under Holmenkollmarsjen og dette er noe mange kan greie å gjennomføre. Så meld deg på til neste år. Jeg er kronisk syk og greide dette med litt trening i forkant.

#mittlivmedas #bekhterev #revmatiker #astma #sarkoidose #holmenkollmarsjen #februar2018 #madshus #alpina #rottefella #trimtex #bergans #hestra #swix #oakley #blogg #trene #mål #konkurranse #skirenn #turrenn #konkurranse #langrennski #staver #skisko #bindinger #festesmøring #glider #oslo #nordmarka #sørkedalen #nysnø #skiforeningen #frivillige #redcreek #rode #rossignol #buff #obos #craft