Dag 2. Balcova 30.08.23. fridag

Så var dag nummer to kommet. Dessverre var det ingen behandling i dag, da 30. august er en offentlig fridag i Tyrkia. En markering av Victory day.

Høytiden minnes den avgjørende seieren i slaget ved Dumlupınar, det siste slaget i den gresk-tyrkiske krigen, 30. august 1922.

Men jeg hadde et mål for dagen, da blodtrykket var litt for høy i går. Så må gå å sjekket blodtrykket de neste tre dagene.

Målet for dagen var derfor en tur innom de norske sykepleierne for å sjekke hvordan blodtrykket var i dag. I dag har blodtrykket begynt å falle, så dagens blodtrykk var 130/80. Forsetter blodtrykket å være laft, vil jeg få fult behandlingsprogram fra mandag av. Noe jeg trenger for å nå mine mål for oppholdet.

Da kinoen på Kipa er borte, var dagens andre må å sjekke ut om det er kino på Agora. Agora er et større kjøpesenter en Kipa. Og ja her er det fortsatt kino, i tillegg til masse butikker og spisesteder, men nytt fra sist tur. Var en matbutikk, med litt annet utvalg enn matbutikken på Kipa.

Målet nådd, Agora i sikte.

Etter at blodtrykket var sjekket, bar det ut på tur. Dagens tredje mål var å finne en barberer, som kunne barbere meg. For greit å ikke ha skjegg når jeg er i varmen. Hadde vært rart å komme hjem med skille etter skjegget.

Bilde, før barbering.
Bilde, etter barbering. Så nå kan jeg solemeg.

Det å gå til en barberer, som bruker barberkniv er velvære for en med skjegg.

Etter barberingen er det tid for å være litt sosial. Så da var det bare å sette seg utenfor lugaren. Her ble det gode samtaler og mye latter.

Så nå er det bare å glede seg til i morgen, hvor behandlingsoppholdet endelig starter.

#behandlingsreiser #revmatiker #revmatisme #bekhterev #sjekkeblodtrykk #aktivmeddiagnose #mittlivmedas #tyrkia #balcova #ankyloserendespondylitt #ankyloserendespondylitis #oakley

 

Dag 1. Balcova 29.08.23 undersøkelsesdag

Dag 1, startet med en tur til sykepleier klokken 08.40. Her var det tid for å levere skjemaene jeg hadde fylt ut. Samt gå igjennom målene for oppholdet. I tillegg ble blodtrykket målt. 141 over 93.

Etter dette var det tid for time hos legen. Legen jeg hadde time hos var Cenigiz, som har vært på Balcova i mange år.

Legen jeg hadde time hos

Her gikk vi på nytt igjennom målet mitt med oppholdet, samt av vi snakket litt om tidligere opphold. I tillegg undersøkte han kroppen min og gjorde fire mål av kroppen min.

  • Mål av bevegelse på brystkasse. 1,7cm bevegelse etter fult innpust og fult utpust.
  • Mål av avstand fra ved til bakhode. Når jeg står med heler, rumpe og skuldre inntil veggen. Dette var 11,5cm. Så mye har det aldri vært før.
  • Mål av anstand mellom oppreist inntil vegg, og hvor mye bevegelse jeg har til hver side. 8cm høyre og 7cm venstre.

Så her har vi mye å jobbe med. Men fysioterapeuten skal måle flere bevegelser.

Her nede er legene livredde for “litt” høyt blodtrykk. Så har fått beskjed om å måle det i tre dager. Går blodtrykket ned, får jeg fult program. Men jeg vet at blodtrykket mitt alltid er litt høyt første dagen i varmen.

Jeg hadde glemt å ta med blodprøve svar i fra Norge, så da sendte han med til Tyrkisk sykepleier. Slik at hun kunne ta blodprøver.

Tid for blodprøver, men denne armen var vist nok tom for blod.

 

Etter dette sendte han meg til EKG. Dette gjør de fordi jeg tidligere har hatt installert en form for pacemaker. Men dette har jeg ikke lengre.

Tid for EKG, med en maskin fra gamledager.

Både EKG og blodprøvene som ble tatt var fine.

Så resten av dagen ble brukt til å se hvordan området ser ut, samt en tur til Kipa for å handle inn tannkrem, tannkost, sjampo og litt drikke.

Kipa, det nærmeste kjøpesenteret i Balcova.

#legetime #blodprøver #ekg #behandlingsreiser #revmatiker #revmatisme #bekhterev #aktivmeddiagnose #mittlivmedas #tyrkia #balcova #ankyloserendespondylitt #ankyloserendespondylitis

Behandlingsreiser til Balcova Tyrkia 28.08.23-25.09.23.

Jippi, i dag var endelig dagen kommet for avreise til Balcova i Tyrkia. Hvor jeg skal være på behandlingsopphold i perioden 28.08.23 til 25.09.23.

Det er sikkert noen som tenker at kan du reis, som har vært inn og ut av sykehus det siste året.

Men JA, jeg har fått klarsignal fra min fastlege og legen jeg går hos på Ullevaal sykehus. Har fått to poser med jern på Ullevaal sykehus i sommer. Dette skal hjelpe meg slik at jeg greier å gjennomføre oppholdet.

I år er det 7 år siden sist det var behandlingsreiser til Tyrkia. Er utrolig glad for at stedet endelig er tilbake på behandlings kartet. Balcova er et fantastisk sted, men dessverre vil det bare være “små” grupper hit de neste tre årene med 40 pasienter pr tur. Da det er dette de har fått anbud på.

Jeg håper at det blir mulig å få flere pasienter hit i disse tre årene. For å få til det må organisasjonene i Norge jobb politisk for å påvirke politikerne på stortinget. Slik at bevilgningen til behandlingsreiser til utlandet blir økt på statsbudsjettet. I fjord senket dagens regjering tildelingen. Sist dette ble prøvd, greide organisasjonene å få dette snudd.

Men jeg er utrolig glad for at jeg har fått tur og vil skrive litt om oppholdet på Blacova hver dag. Slik at andre som ikke har vært her. Kan se hvordan stedet er.

Reisen min startet med buss fra Trasopskole til Gardermoen.

Klar for en dag på reise.

Denne gangen har vi ikke direkte fly til Izmir som er den nærmeste flyplassen til Balcova. Men vi måtte mellomlande i Istanbul. Flyet fra Gardermoen gikk klokken 11.55. Vi fløy med Turkish Airline og landet i Istanbul klokken 17.50 tyrkisk tid.

Flyet som frakter oss til Istanbul

I Istanbul måtte vi vente litt, for flyet videre til Izmir gikk ikke før klokken 20.00.

Tiden ble tilbrakt på Loughen til SAS, da jeg var så heldig å fikk være med en medpasient inn ditt. Så tusen takk.

Dessverre ble flyet til Izmir 30 minutter forsinket fra Istanbul, så da gate og ny tid endelig kom. Måtte vi løpe fra andre enden av flyplassen. Så da var vi i gang med trening og behandling.

Utsikt fra flyturen mot Izmir

På flyplassen i Izmir, ble vi møtt av to norske sykepleiere på utsiden. For de som lurer på hvem som er på jobb, så er det Kari og Berit. To dyktige sykepleier fra Norge.

Så ble vi fraktet i buss til Balcova, hvor vi ankom ca. klokken 22.20.

Godt å være fremme.

Godt å endelig være fremme på Balcova.

 

#mittlivmedas #behandlingsreiser #balcova #izmir #tyrkia #revmatiker #revmatisme #bekhterev #aktivmeddiagnose #ankyloserendespondylitt #ankyloserendespondylitis #oakley #norrøna #norrona