Statlige behandlingsreiser for 2020

Da nærmer det seg første søknadsfrist for statlige behandlingsreiser for 2020. Så da er det vel på tide å skrive om frister og steder du denne gangen kan komme til.

Hvis du har revmatisk inflammatorisk leddsykdom, senskader etter poliomyelitt, psoriasis eller kronisk lungesykdom og/eller atopisk eksem (barn og ungdom) kan du søke behandlingsreise til utlandet. Behandlingsreiser til utlandet er et supplement til behandling i  Norge, men er ingen rettighet.

En behandlingsreise innebærer en reise på 3 til 4 uker behandlingsopphold i et varmt og solfylt klima.

Jeg vil ta for meg behandlingsreiser for personer med revmatisk inflammatorisk leddsykdom for voksne. Da det er dette jeg skjenner til. Håper det i 2020 igjen er like mange som fikk tur i 2016, som vil få tur i 2020. Men tror dessverre at de fortsatt ikke har greid å få på plass nok plasser.

Søknadsfristen for behandlingsreise i 2020 er følgene.

  • Søknadsfrist for tur i perioden januar – juli 2020, er 15. september 2019.
  • Søknadsfrist for tur i perioden juli – desember 2020, er 1. mars 2020.

Det er de samme søknadsfristene hver år.

Søknaden er todelt. Det vil si at det er to skjemaer som skal sendes inn. Det ene skjemaet fyller du ut selv, mens det andre skjemaet skal fylles ut av en lege. Enten din fastlege eller din revmatolog. Jeg vil anbefale deg å bruke din fastlege, for det er jo fastlegen som kjenner deg best. Og ikke alltid man får den samme revmatologen når man har time på et sykehus.

Det er viktig at du er ærlig ovenfor den som søker for deg. For skulle behandlingsstedet finne ut at, du burde sagt i fra om en annen diagnose eller noe i din livssituasjon som sier at du ikke burde reist. Kan de sende deg hjem for egen regning. Og da har du tatt opp plassen til en som hadde trengt dette.

Etter oppholdet blir det sendt en rapport tilbake til søkende lege. Det er viktig at fastlegen får denne rapporten, slik at fastlegen ser at du har effekt og oppholdet. Og kan følge videre med på sykdomsutviklingen din.

Sammen med søknaden skal det også følge med en epikrise i fra revmatologen din. Helst fra siste konsultasjon og ikke eldre en fem år gammel.

 

 

Jeg har vært på flere behandlingsreiser hvor deltakere har blitt sendt hjem. Noen er blitt sendt hjem fordi de har et rusproblem. Noen er blitt sendt hjem fordi de ikke har fortalt om nylige operasjoner, som ikke er forenelig med et behandlingsopphold i varmen som hjerteinfarkt. Noen er blitt sendt hjem fordi de ikke var klare for å være bort fra familien sin i 4 uker.  fordi det har oppstått noe etter at de har søkt. Noen er blitt sendt hjem fordi de ikke har fortalt om andre diagnoser som ikke er forenelige med et behandlingsopphold i varmen, som nylig kreft.

Behandlingsreiser er et fire ukes opphold hvor du får behandling og medisinskfaglig oppfølging.

Behandlingen som du får på behandlingsreiser består av, gruppetrening i basseng og på land, individuell fysioterapi og enkelte passive behandlinger. Behandlingsprogrammet vil variere ut i fra hvilken diagnose du har, samt hvilken sted du kommer til.

For 2020 er det samme stedene som i 2019, som du kan få behandlingsreise til. Det er Vintersol på Tenerife, Opatija i Kroatia, Alicante i Spania og Igalo i Montenegro. Men fortsatt er ingen datoer bekreftet. Litt rart for datoene pleier å være bekreftet før man søker.

 

Til Vintersol går det turer følgene datoer.

  • 05.01.20. – 02.02.20.
  • 02.02.20. – 01.03.20.
  • 26.04.20. – 24.05.20.
  • 24.05.20. – 21.06.20.
  • 13.10.20. – 10.11.20.
  • 10.11.20. – 08.12.20.

 

Vintersol ligger ved stranda Las Vistas i Los Christianos på Tenerife. På Vintersol er det svensk og spansk personale. Stedet er tilrettelagt for funksjonshemmede, med lett fremkommelighet overalt. Det er lett adkomst til stranden og til den 10 kilometer lange strandpromenaden, som forbinder byene Los Christianos og Los Americas.

Du vil bli innkvartert på enerom og alle rommene er tilrettelagt for rullestolbrukere. Alle rom har terrasse, aircondition, kjøleskap, telefon, safe (nøkkel kan leies i resepsjonen) og alarm ved sengen og på badet. Alle rom har en hev- og senkbar seng.

Den totale reisetiden er på ca. seks timer. Flyreisen fra Norge, Gardermoen til Spania, Tenerife tar ca. 5,5 timer, mens bussturen fra flyplassen til Vintersol tar ca. 30 minutter.

Informasjonsbrosjyre om Vintersol

 

Til Opatija går det turer følgene datoer.

  • 28.04.20. – 26.05.20.
  • 26.05.20. – 23.06.20.
  • 25.08.20. – 22.09.20.
  • 24.09.20. – 22.10.20.

 

Behandlingsstedet ligger i Opatija, nord i Kroatia. Området er kjent for et mildt og godt klima, og med vakker natur med nærhet til både fjell og sjø. Stedet har egen SPA-avdeling med basseng, massasje og frisør.

Du vil bli innkvart i enkeltrom og alle rom har aircondition, er teppefrie og røykfrie. Det er toalett, dusj, telefon, safe, kjøleskap og TV på alle rom.

Den totale reisetiden er på nesten fem timer. Flytiden fra Gardermoen til Zagreb er på ca. 2 timer og 45 min. Mens bussturen fra flyplassen til Thalassotherapia Opatija tar ca. 2 timer.

Informasjonsbrosjyre om Thatassotherapia Opatija

 

Til Alicante går det turer følgene datoer.

  • 28.04.20. – 26.05.20.
  • 26.05.20. – 23.06.20.
  • 01.09.20. – 29.09.20.
  • 29.09.20. – 27.10.20.

 

Santara Health Resort ligger i Santa Pola, en typisk spansk fiskelandsby som ligger ca. 30 minutter med bil fra Alicante. Det tar ca. 25 minutter å gå til stranden, litt lengre tid å gå tilbake. Rett utenfor området er det bussholdeplass og det finnes et turisttog som går til stranden. Inne på området er deten butikk og noen hundre meter utenfor finnes det kafeer og restauranter. Det er utendørs basseng på området. Stedet har egen spa
avdeling.

Du vil bli innkvartert i en leilighet med oppholdsrom m/kjøkken, bad og ett soverom. Det er toalett, dusj, telefon, alarmknapp, safe, aircondition, kjøleskap, vaskemaskin og TV i alle leiligheter. Alle leiligheter er teppefrie.

Den totale reisetiden er på ca. fire timer.  Flytid fra Gardermoen til Alicante er ca. 3 timer og 45 minutter. Det tar ca. 20 min med buss fra flyplassen til rehabiliteringssenteret.

Dette er et nytt sted som første gang ble brukt i 2019.

Informasjonsbrosjyre om Santara Health Resort 

 

Til Igalo går det turer følgene datoer.

  • 14.04.20. – 12.05.20.
  • 12.05.20. – 09.06.20.
  • 09.06.20. – 07.07.20.
  • 07.07.20. – 04.08.20.
  • 04.08.20. – 01.09.20.
  • 01.09.20. – 29.09.20.
  • 29.09.19. – 27.10.20.

 

Institutt Igalo ligger innerst i Bokafjorden. Stedet er kjent for sin gytje og mineralvann, milde klima og vakre natur med nærhet til både fjell og sjø. Like nedenfor instituttet er det en lang strandpromenade. Det finnes små strender langs promenaden. Instituttet har to hotellfløyer og en stor behandlingsavdeling.

Du vil bli innkvartert på enkeltrom. Rommene har balkong, toalett, badekar m/dusj, safe, kjøleskap og TV på alle rom, samt at de er røykfrie.

Den totale reisetiden er på ca. tre timer og 30 minutter.  Flytiden fra Gardermoen til Tivat er på ca. 3 timer, og bussen tar ca. 30 minutter fra flyplassen til Igalo.

Men en liten info hvis du søker deg til Igalo. Dette er et gammelt institutt, som ikke er blitt tatt godt vare på. Deler av instituttet er pusset opp, men ikke alt. Så hvis du sliter med andre sykdommer som kan bli påvirket av tepper på gulv eller mugg. Det jeg her tenker på er allergi, astma eller sarkoidose. Så ville jeg anbefale deg å søke deg til et annet sted. For de fleste soverommene har teppegulv og det er mugg i deler av bygningsmassen. Men skulle du ikke være plaget av dette, så er det bare å søke deg hit.

Informasjonsbrosjyre om Institutt Igalo.

 

Behandlingsreiser til utlandet er finansiert gjennom en egen tilskuddsordning på statsbudsjettet. Helse- og omsorgsdepartementet har det overordnede ansvaret for ordningen. Den daglige administrasjonen er delegert til seksjon for behandlingsreiser som er organisert under utenlandskontoret, stab samhandling og internasjonalt samarbeid, direktørens stab OUS HF.

Kostnader for deg som blir innvilget behandlingsreiser, er en egenandelen på 118 kroner per døgn. Det vil si en total kostnad på 3304 kroner for et opphold på fire uker. Du vil motta en faktura etter hjemkomst.

Skulle du trekker deg innenfor 4-6 uker før avreise uten legeerklæring, vil du måtte betale et gebyr på 750 kroner. Om du skulle trekke deg de siste fire ukene før avreise, uten legeerklæring, må du betale hele egenandels beløpet. Men har du legeerklæring i fra din fastlege, slipper du å betale hvis du skulle bli syk i siste liten.

Behandlingsreiser inngår i frikortordningen for egenandelstak 2. Du må likevel betale fakturaen du mottar. Når betalingen er registrert, sendes det en rapport til HELFO, som refunderer automatisk når/om egenandelstaket er nådd. Du kan lese mer om frikort reglene her.

 

#fastlege #revmatolog #helfo #frikort2 #mittlivmedas #bekhterev #bekhterevs #fastlege #blogg #kronisksyk #oslo #norge #revmatiker #spondyloartritt #ankyloserendespondylitt #radiografiskaksialspondyloartritt #spondyloartritt #behandlingsreiser #revmatisme #rikshospitalet #statligebehandlingsreiser #igalo #montenegro #alicante #spania #vintersol #tenerife #opatija #kroatia #egenandel #egenandelstak2 #astma #allergi #sarkoidose

Lån av krykker

Ofte kan uhell skje og man får brukt for krykker. Så hvordan får man tak i krykker.

Jo du kan enten kjøpe krykker på apoteket eller hos enklere liv. Men hvorfor kaste bort penger på noe du kan få låne gratis. Et par med krykker koster for 400 kroner.

Det finnes to ordninger for lån av krykker i fra din kommune.

  • Midlertidig lån av krykker.
  • Varig lån av krykker.
Hils på mine to nye venner

 

Midlertidig lån av krykker. Her kontakter du hjelpemiddelformidlingen i din kommune. Jeg vil skrive hvordan dette fungerer i Oslo, og det bør være likt for hele landet.

Du første du bør gjøre er å ringe hjelpemiddelformidlingen, for å høre om hvor fort du kan få låne krykker. Jeg fikk låne krykker samme dag som jeg trengte dem. Kjørte bare til hjelpemiddelformidlingen og viste legitimasjon. Det ble fylt ut et skjema og jeg fikk utlevert krykkene. Har du ikke brukt krykker før, vil jeg anbefale deg å få hjelp til å stille inn krykkene. Slik at de blir riktig innstilt. Disse kan du låne i inntil 3 måneder. Når 3 måneder er gått må du levere tilbake krykkene. Disse vil så bli gått over og gjort klare for neste person som trenger å låne krykker. Skulle du trenge krykker lengre en tre måneder. Må du søke om varig lån av krykker.

Varig lån av krykker. Skulle du bli varig syk og trenge krykker i mer i 3 måneder. Må du kontakte fastlegen din eller ergoterapeuten i kommunen du bor i. De vil hjelpe deg med å fylle ut riktig skjema, for de hjelpemidlene du trenger som krykker. Søknaden blir sendt til NAV hjelpemiddelsentralen i din kommune. Som vil behandle søknaden din. Du vil ikke få utlevert krykker med en gang, så ta først i bruk midlertidig lån av krykker. Og søk av varig lån etterpå.

Når søknaden er godkjent, kan du komme å hente krykkene selv hos NAV hjelpemiddelsentral. Eller du kan få levert hjelpemiddelet hjem. Husk å få hjelp til å stille inn krykkene, så de passer deg.

Når du ikke trenger hjelpemiddelet mer eller at du er død. Skal alle hjelpemidler du har fått låne av kommunen leveres tilbake til NAV hjelpemiddelsentral.

Så håper at denne informasjonen vil hjelpe deg som trenger krykker.

 

#mittlivmedas #krykker #lånavkrykker #hjelpemiddelformidlingen #nav #navhjelpemidler #kronisksyk #blogg #apotek1 #enklereliv #hjelpemidler #fastlege #ergoterapeut

Ny diagnose – hofteartrose

Nå er det noen år siden sist jeg fikk en ny diagnose, så da var det vel på tide å få en ny diagnose.

Diagnosen jeg har fått nå er hofteartrose, men denne har jeg egentlig bare ventet på. Grunnen til at jeg bare har ventet på diagnosen hofteartrose, er at jeg falt veldig stygt på ski i Østerrike for ca. 20 år siden.

Jeg kjørte telemark og, så ikke en kul på toppen av et heng. Flakset av gårde og landet ca. 60 meter ned i henget. Ble vekket av en rednings patrulje som kom med blålys opp bakken. Jeg var svimeslått, men svarte at det stod bra til. Så fikk kjøre videre på ski, men etter en liten stund begynte jeg å kaste opp. Hadde fått kraftig hjernerystelse, så da var det bare å komme seg til stedet jeg bodde.

Dagen etter hadde jeg sterke smerter i den høyre armen, så dro til legevakten. Her ble det konstatert brudd i høyre underarm, så da ble den gipset. Så neste dag prøvde jeg meg på ski igjen. Men kroppen orket ikke mange turene, for den var forsatt godt forslått.

På vei hjem til Norge, begynte den venstre hoften å verke. Den likte ikke at jeg satt stille på tog og fly. Så etter ankomst Norge var det bare å bestille time his fastlegen. Han rekvirerte røntgen og MR av hoften, og her så de skade på hoften min. Så da ble det bestilt operasjon på Ullevall sykehus for operasjon i hoften.

Det eneste som var galt med hoften min, var at jeg hadde most slimposen som skal beskytte hoftekulen. Så da ville ikke kirurgen operere allikevel. Men dette fant han ført ut da han gikk inn kirurgisk for å bytte hofteleddet, så godt det var en god kirurg som var på jobb.

Men for to til tre uker siden, begynte hoften å krangle på nytt. Noe den har gjort innimellom, men alltid blitt nesten bra igjen. Men ikke som nå, for plutselig kunne hoften svikte under meg. Den har ikke blitt noe bedre, men heller verre for hver dag. Har nå smerter 24 timer i døgnet. Det er vanskelig å kle på seg, samt å gå uten krykker.

Hils på mine to nye venner

 

Har hatt to behandlinger hos manuellterapeuten og en undersøkelse hos manuellterapeuten min. Og her er ble det konstatert en ny diagnose, hofteartrose.

Så nå må betennelsen i hoften gå ned, så får vi se hvor skadet hoftekulen er etterpå. For venter på time for å få tatt MR og røntgen. Men mest sannsynlig må jeg bytte den ene hoften.

Skal prøve å utsette dette så lenge som mulig, men god behandling og trening. For skal jo jobbe som skiinstruktør til vinteren. Men skulle jeg måtte bytte hofter, så er det greit. Det finnes jo mye bra i plast og titan. Og de ville jo egentlig bytte den for ca. 20 år siden.

Så i tiden fremover skal jeg bruke krykker for å avlaste hoften.

Når jeg sover, så sover jeg med pute i mellom bena. Dette for å avlaste presset på hoften.

Ja, dette hjelper for å få sove.

 

I løpet av uken vil jeg skrive om hvordan du kan få utlevert krykker i Oslo, men også om diagnosen hofteartrose.

#revmatiker #nydiagnose #hofteartrose #manuellterapeut #manuellterapi #krykker #kronisksyk #blogg ##mittlivmedas #bekhterev #bekhterevs #spondyloartritt  #ankyloserendespondylitt #radiografiskaksialspondyloartritt #spondyloartritt #krykker #artrose #revmatiker