Lørdag den 11. mai 2019 startet kampanjen «spør om ryggsmerte» på nytt. De som står bak denne kampanjen er Norsk Revmatikerforbund, Spondyloartrittforbundet Norge (Spafo Norge) og Novartis.
Dette er andre år denne kampanjen er ute, første gang var i fjord.
Som i fjord, ble startskuddet for kampanjen Holmenkollstafetten. I år løp vi med røde t-skjorter og jakker, med logoen spøromryggsmerte.no på ryggen. Så det var lett å se oss. Du kan lese om hvordan det gikk i Holmenkollstafetten på mitt forrige innlegg.
I år er det gjort noen endringer på hjemmesiden til spøromryggsmerte.no
I fjord kom det tilbakemeldinger på at det var vanskelig å finne de nedlastbare pdfene, som man kunne fylle ut får man kommer til legetime. Dette er nå blitt rettet opp, så nå finner du pdfene med en gang du kommer inn på siden spøromryggsmerte.no
Skjemaene du fyller ut kan være til hjelp i perioden før, under og etter at du har vært hos lege.
- Det første skjemaet, handler om hvordan du kan forberede deg til legetimen.
- Det andre skjemaet er en dagbok, hvor du kan dine symptomer og notere ned ting ukene før du skal til legetime. Dette gjør at du letter husker det du skal ta opp.
- Det tredje er en ordbok, som forklarer deg vanskelige lege ord. Dette gjør at det blir lettere for deg å ha en dialog med legen, samt forstå hva legen snakker om.
Jeg var så heldig at jeg ble spurt om jeg ville være med på denne kampanjen i fjord, og det er jo ikke nei i munnen min. Så lenge budskapet er å få ut mer informasjon om en av mine diagnoser.
Så denne gangen var den diagnosen ankyloserende spondylitt, som jeg skulle fortelle om. Du kan derfor lese et intervju om meg på siden til vg.no, samt at du kan se en om hva jeg driver med for å holde kroppen i sjakk.
Aktivitetene som vises i filmen er aktiviteter som Oslorevmatikere (Oslo fylkeslag av Norsk Revmatikerforbund) holder. De har en egen time med yoga tilpasset revmatikere hos Bikram Hot Yoga og kurs i klassisk skiteknikk i regi av Skiforeningen. Begge aktivitetene har blitt til på grunn av støtte fra Extra stiftelsen.
Det er mange som går rundt med smerter i ryggen og ikke bryr seg om dette. Men tar du ikke symptomene på alvor, kan det få ringvirkninger som du ikke ønsker. Noe av grunnen til at man kan få smerter i ryggen, er at man i dag har en mer stillesittende jobb. En hva man hadde tidligere.
For de fleste vil det være lett å bli kvitt smertene, mens for andre kan smertene være starten på en ny tilværelse. Derfor er det viktig å finne ut hva smertene kommer av.
Så derfor bør du oppsøke din fastlege. Fastlegen kan hjelpe deg med å finne ut hva som er galt, og for de fleste vil det hjelpe med å gå til fysioterapeut eller manuellterapeut. Fysioterapeuten eller manuellterapeuten vil kunne hjelpe deg med å løse opp i muskelknuter som kan gi smerte. Men de kan også gi deg et treningsprogram slik at du kan få styrket kjerne muskelturene.
Mens for noen få av dere vil dere måtte få en henvisning til en revmatolog for å få den rette behandlingen.
Selv om du skulle være uheldig å få diagnosen ankyloserende spondylitt, så er ikke dette slutten på livet. I dag finnes det mange fine medisiner som kan hjelpe deg til et bedre liv. Men noe av det viktigste du kan gjøre, det er å være fysisk aktiv.
#mittlivmedas #bekhterev #bekhterevs #spondyloartritt #norskrevmatikerforbund #spafo #oslorevmatikere #samarbeid #kampanje #informasjonskampanje #spøromryggsmerte #novartis #film #informasjonsfilm #blogg #ankyloserendespondylitt #radiografiskaksialspondyloartritt #spondyloartritt #skiforeningen #medlemstilbud #bikramhotyoga #bikramhotyogaoslo #extrastiftelsen #extraexpress #fastlege #fysioterapeut #manuellterapeut #manuelterapeut #oakley #polarv800 #swix #alpina #rottefella #rossignol #trimtex #nike