Frikort regler 2020

Da er vi inne i et nytt år, og for de av dere som er kronisk syke. Så er reglene for frikort kjekt å kjenne til. For 2020 har det dessverre ikke skjedd så store forandringer. Tidligere har politikerne snakket om å slå sammen frikort 1 og 2 til et frikort. Det hadde vært en stor fordel kronisk syke. Men enda har de ikke greid å gjøre dette.

Front siden til helsenorge

 

Frikort 1:

Egenandelsbeløpet for frikort 1 for 2020 er på 2460 kroner. Det vil si at beløpet har økt med 91 kroner fra 2019. Dette er en mindre økning en det var fra 2018 til 2019. Da økte beløpet med 111 kroner. Ordningen for frikort 1 går automatisk, slik at vi som brukere ikke lengre trenger å ta vare på kvitteringer. Men jeg ville tatt vare på kvitteringen jeg, selv om Helfo sier at alt går av seg selv. For noen ganger kan beløp ikke komme med, selv om ting skal gå automatisk. Du kan gå inn på helsenorge.no og min side, for å se hvordan du ligger an. Her får du oversikt over hvilke egenandeler du har betalt.

 

Slik ser frikort 1 ut

 

Det som dekkes under frikort 1 er følgene, time hos lege, psykolog og time på poliklinikk på sykehus. Samt laboratorier prøver og timer hos røntgeninstitutt. Og ikke minst medisiner og medisinsk utstyr på blå resept.

Her kan dere lese mer om regler for frikort 1.

 

Frikort 2:

De fleste må betale en egenandel når de har time hos fysioterapeut eller manuellterapeut. Men noen grupper slipper å betale egenandel for undersøkelse og behandling hos fysioterapeut og manuellterapeut. 

Dette gjelder

  • Barn under 16 år.
  • Personer med godkjent yrkesskade.
  • Soldater i førstegangstjeneste i forsvaret.

Det som teller med i grunnlaget for egenandelstak 2 er godkjent egenandeler fra:

  • Behandling hos fysioterapeut.
  • Behandling hos manuellterapeut.
  • enkelte former for tannsykdommer.
  • opphold ved godkjent rehabiliteringsinstitusjoner som har avtale med regionalt helseforetak (RHF)
  • behandlingsreiser til utlandet i regi av Oslo universitetssykehus – Rikshospitalet HF.

Egenandelsbeløpet for frikort 2 for 2020 er på 2176 kroner. Det vil si at beløpet har økt med 91 kroner fra 2019. Dette er også en større økning en fra 2018 til 2019. Da økte beløpet med 60 kroner. Ordningen med frikort 2, går også automatisk. Men du kan også her følge med på helsenorge.no og min side, for å se hvordan du ligger an. Husk at du også kan få dekket behandling i EU/EØS land.

 

Slik ser frikort 2 ut

 

Men du må da legge ut for dette selv og søke Helfo om refusjon etter at du har kommet hjem. Du får kun godkjent refusjon for tilsvarende behandling du har hjemme i Norge.

Hvis du skulle få venteliste på statlige behandlingsreiser til utlandet. Har du egentlig fått godkjent statelig behandlingsreiser. Men fordi de ikke har nok plasser i forhold til søkere. Kan du finne et annet sted i Europa, som har avtale med Helfo. Reise dit og ta behandlinger og søke om refusjon når du kommer hjem.

På statelige behandlingsreiser er du innvilget 3 aktive og 2 passive behandlinger hver dag fra mandag til og med fredag. Så det er dette du har krav på å få dekket etter hjemkomst. Du må da søke Helfo om tilbakebetaling etter at du har kommet hjem. Men det er kun for behandlinger du kan få refundert. 

Egenandel for fysioterapi for 2020.

  • Kroner 173,- for en undersøkelse på inntil 30 minutter.
  • Kroner 123,- for behandling hos fysioterapeut på 20 minutter.
  • Deretter per påbegynte 10 minutter 37 kroner.

Egenandel for manuellterapi for 2020.

  • Kroner 173,- for en undersøkelse på inntil 30 minutter.
  • Kroner 163,- for behandling hos manuellterapeuten på 20 minutter.
  • Deretter per påbegynte 10 minutter 59 kroner.

 

Her kan dere lese mer om reglene for frikort 2.

 

Nok en gang får de kronisk syke en økt kostnad ved å være syk i 2020. Så når skal disse få bedre råd. Kostnadene bare øker og øker. Selv om trygden mange av disse mottar ikke øker i samme tempo. De får økte kostnader når de må kjøpe medisiner de er avhengige av, for å kunne fungere i hverdagen. Men også økte kostnader når de må til legen og spesialisten. De går også oftere til legen en friske personer. Det fordi de ofte må kontrollere at medisinene de går på, viker som de skal. Mange av dem også blir oftere syke. Dette på grunn av at mange går på medisiner som hemmer immunforsvaret.

Mange kronisk syke går også til fysioterapeut eller manuellterapeut. Dette fordi behandlingen hjelper dem til en bedre hverdag. Men når kostnadene på dette også øker. Så må de kanskje velge mellom hva pengene skal brukes til.

Hadde politikerne slått sammen frikort 1 og 2, slik de har snakket om. Ville dette ha hjulpet de kronisk syke i hverdagen. De hadde da bare trengt å betale opptil et frikort, før de fikk fri behandling og medisiner.

Men det er vel også på tide å få andre behandlingsformer inn på frikort 2. Det jeg da tenker på er behandling hos osteopat og akupunktør. Mange kronisk syke har god effekt av å få behandling hos disse aktørene. Samt tannbehandling, for mange kronisk syke tar medisiner som går ut over tennene. Men behandling for dette må de dekke selv.

Håper at denne informasjonen er til hjelp.

 

#mittlivmedas #bekhterev #sarkoidose #astma #revmatiker #artrose # #frikort1 #frikort2 #regler #revmatisme #blogg #manuellterapi #fysioterapi #reglerfrikort1 #reglerfrikort2 #helsenorge #helfo #norskrevmatikerforbund #fastlege #medisiner #spondyloartritt #radiografiskaksialspondyloartritt

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg