Frikort regler for 2024

Da er vi inne i et nytt år, og for de av oss som er kronisk syke. Så er reglene for frikort kjekt å kjenne til. 

Eksempel på et frikort.

Egenandelsbeløpet for frikort for 2024 er på 3165 kroner. Det vil si at beløpet har økt med 125 kroner fra 2023, da beløpet var på 3040 kroner. Ordningen for frikort går automatisk, slik at vi som brukere ikke lengre trenger å ta vare på kvitteringer. Men jeg ville tatt vare på kvitteringen, selv om Helfo sier at alt går av seg selv. For noen ganger har beløp ikke komme med, selv om ting skal gå automatisk. Skulle du se at et beløp ikke er registrert, har du 14 dager på å registrere dette selv.

Du kan gå inn på helsenorge.no og min side, for å se hvordan du ligger an. Her får du oversikt over hvilke egenandeler du har betalt.

Det som teller med i grunnlaget for frikort, er godkjente egenandeler fra

  • apotek/bandasjist
  • lege
  • behandling hos fysioterapeut
  • psykolog
  • sykehus/poliklinikk
  • laboratorier og røntgeninstitutt
  • enkelte former for tannsykdommer
  • pasientreiser
  • opphold ved opptreningsinstitusjoner og andre private rehabiliteringsinstitusjoner som har driftsavtale med regionalt helseforetak (RHF)
  • behandlingsreiser til utlandet i regi av Oslo universitetssykehus – Rikshospitalet HF
Forsiden til Helsenorge

 

I 2023 ble det utstedt nesten 1,4 millioner frikort under egenandelstak-ordningen, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet. Sånn sett rammer budsjettgrepet mange nordmenn og mange av disse er enten uføre eller minstepensjonister. Så denne økningen på over 4 % er ikke bra. For trygden og pensjonen øker ikke med over 4%, slik at man vil få en dårligere kjøpekraft i 2024.

Nok en gang får de kronisk syke en økt kostnad ved å være syk i 2024. Når skal uføre få bedre råd?

Kostnadene for å leve bare øker og øker. Selv om trygden mange av disse mottar ikke øker i samme tempo. De har økte kostnader når de må kjøpe medisiner de er avhengige av, slik at de skal kunne fungere i hverdagen. Men de får også økte kostnader når de må til legen og spesialisten. Mange av de uføre og kronisk syke går også oftere til legen en friske personer. Dette fordi de ofte må kontrollere at medisinene de går på, viker som de skal. Mange av de kronisk syke blir også oftere syke. Dette på grunn av at mange går på medisiner som hemmer immunforsvaret.

Så når skal politikerne i Norge våkne?

Mange av oss som har blitt uføre har ikke valgt dette selv.

Det å være kronisk syk og ufør, har blitt en kamp for tilværelsen i Norge. Mange snur nå krona flere ganger, for å prøve å få økonomien til å holde til neste utbetaling av uføretrygd.

 

 

#mittlivmedas #bekhterev #sarkoidose #astma #revmatiker #artrose #regler #revmatisme #blogg #manuellterapi #fysioterapi #helsenorge #helfo #fastlege #medisiner #spondyloartritt #radiografiskaksialspondyloartritt #crohns #frikort #spinadifida #ankyloserendespondylitt #ankyloserendespondylitis

2 kommentarer
    1. Alt blir dyrere og dyrere. Og å være ufør er slett ingen dans på roser. Det er beintøft; spør du meg.

      TAKK for informativt og ryddig innlegg ^^

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg