Frikort regler 2019

Da er vi inne i et nytt år, og for de av dere som er kronisk syke. Så er reglene for frikort kjekt å kjenne til. For 2019 har det dessverre ikke skjedd så store forandringer. Politikerne har snakket om å slå sammen frikort 1 og 2 til et frikort, noe som hadde vært en fordel for kronisk syke. Men enda har de ikke greid å gjøre dette. 

Front siden til helsenorge

Frikort 1:

Egenandelsbeløpet for frikort 1 for 2019 er på 2369 kroner. Det vil si at beløpet har økt med 111 kroner fra 2018. Dette er en dobbel så stor økning som det var fra 2017 til 2018. Da økte beløpet med 53 kroner. Denne ordningen går automatisk slik at vi som brukere ikke lengre trenger å ta vare på kvitteringer. Men jeg ville tatt vare på kvitteringen jeg selv om Helfo sier at alt går av seg selv. For i fjord opplevde jeg at et beløp ikke kom med. Du kan gå inn på helsenorge.no og min side, for å se hvordan man ligger an og få en oversikt over hvilke egenandeler man har betalt.

Det som dekkes under frikort 1 er følgene, time hos lege, psykolog og time på poliklinikk på sykehus. Samt laboratorier prøver og timer hos røntgeninstitutt. Og ikke minst medisiner og medisinsk utstyr på blå resept.

Her kan dere lese mer om regler for frikort 1.

Frikort 2:

De fleste må betale en egenandel når de har time hos fysioterapeut eller manuellterapeut. Men noen grupper slipper å betale egenandel for undersøkelse og behandling hos fysioterapeut og manuellterapeut. 

Dette gjelder

  • Barn under 16 år.
  • Personer med godkjent yrkesskade.
  • Soldater i førstegangstjeneste i forsvaret.

Det som teller med i grunnlaget for egenandelstak 2 er godkjent egenandeler fra:

  • Behandling hos fysioterapeut.
  • Behandling hos manuellterapeut.
  • enkelte former for tannsykdommer.
  • opphold ved godkjent rehabiliteringsinstitusjoner som har avtale med regionalt helseforetak (RHF)
  • behandlingsreiser til utlandet i regi av Oslo universitetssykehus – Rikshospitalet HF.

Egenandelsbeløpet for frikort 2 for 2019 er på 2085 kroner. Det vil si at beløpet har økt med 60 kroner fra 2018. Dette er også nesten en dobling i fra 2017. Ordningen med frikort 2, går også automatisk. Men du kan også her følge med på helsenorge.no og min side, for å se hvordan du ligger an. Husk at du også kan få dekket behandling i EU/EØS land. Men du må legge ut for dette selv og søke Helfo om refusjon etter at du har kommet hjem. Men du får kun godkjent refusjon for tilsvarende behandling du har hjemme i Norge.

Skulle du få venteliste på statlige behandlingsreiser til utlandet, kan du finne et annet sted i Europa som har avtale med Helfo. Og reise dit og ta behandlinger. På behandlingsreiser er du innvilget 3 aktive og 2 passive behandlinger hver dag fra mandag til og med fredag. Men da det ikke er nok plasser har du fått venteliste. Men du har oppfylt kravene. Så kan du reise til et annet sted i Europa og legge ut og få pengene tilbake, minus egenandelen. Du må da søke Helfo om tilbakebetaling etter at du har kommet hjem. Men det er kun for behandlinger du kan få refundert.

Egenandel for fysioterapi for 2019.

  • Kroner 173,- for en undersøkelse på inntil 30 minutter.
  • Kroner 123,- for behandling hos fysioterapeut på 20 minutter.
  • Deretter per påbegynte 10 minutter 37 kroner.

Egenandel for manuellterapi for 2018.

  • Kroner 173,- for en undersøkelse på inntil 30 minutter.
  • Kroner 163,- for behandling hos manuellterapeuten på 20 minutter.
  • Deretter per påbegynte 10 minutter 59 kroner.

Her kan dere lese mer om reglene for frikort 2.

Dette vil si at de kronisk syke får en økt kostnad ved å være syk i 2019. De får økte kostnader når man trenger medisiner og må til legen, samt at de får økte kostnader når man må ha behandling for å ha en så optimal hverdag som mulig. For enkelte vil denne kostnaden gå ut over andre ting som mat og at man kanskje ikke kan være med på sosiale aktiviteter som også koster penger.

Hadde politikerne slått sammen frikort 1 og 2, noe de har snakket om. Så ville dette ha hjulpet de kronisk syke i hverdagen. De hadde da bare trengt å betale opptil et frikort, før de fikk fri behandling og medisiner. Og kanskje det er på tide å få andre behandlingsformer inn på frikort 2. Det jeg da tenker på er behandling hos osteopat og akupunktør. Mange kronisk syke har god effekt av å få behandling hos disse aktørene. Samt tannbehandling, for mange kronisk syke tar medisiner som går ut over tennene. Men behandling for dette må de dekke selv.

Håper at denne informasjonen er til hjelp.

#mittlivmedas #bekhterev #sarkoidose #astma #revmatiker #artrose # #frikort1 #frikort2 #regler #revmatisme #blogg #manuellterapi #fysioterapi #reglerfrikort1 #reglerfrikort2 #helsenorge #helfo #norskrevmatikerforbund #fastlege #medisiner #spondyloartritt #radiografiskaksialspondyloartritt 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg