Møte med SP og Kjersti Toppe 02.05.17.

I dag har jeg vært en tur på Stortinget og hatt møte med Kjersti Topp i Senterpartiet. Med meg hadde jeg vår eminente fylkessekretær i Oslo Jelrik Nylund van-Berkel.

Grunnen til at vi hadde dette møte, er at vi fortsetter å jobbe med saken om terapibasseng i Norge. Nå jobber vi ikke bare for terapibasseng i Oslo. For problemet vi har fått i Oslo om at spesialisthelsetjenesten legger ned terapibasseng, gjelder nå også i flere andre kommuner.

Klar for mitt første møte på stortinget, får håpe på mange flere møter

 

I Oslo har ca. 800 brukere mistet sitt tilbud om å få behandling i terapibassenget på Diakonhjemmet sykehus. Oslo kommunen og Diakonhjemmet sykehus har leid plass til 100 stykker på Catinka Guldberg senteret. Men dette tilbudet er bare frem til jul 2017. Så hva som skjer etter dette vet vi ikke.

For når brukerne av terapibasseng, blir kasteballer mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten må noen ta saken videre. Og ja det gjør vi i Oslo fylkeslag av Norsk Revmatikerforbund. Vi gir oss ikke før vi har snudd alle steiner, for det er ikke riktig at mange av de svakeste i samfunnet skal lide slik de nå gjør.

Det positive med møtet er at Kjersti Toppe har fått med seg hva vi i Oslo fylkeslag av Norsk revmatikerforbund har gjort med saken vedrørende terapibassenget på Diakonhjemmet sykehus. Hun sa vi hadde gjort en veldig bra jobb.

adgangs kort

 

For i dag mener helseministeren av for noen av brukerne av et terapibasseng, så er dette spesialisthelsetjenesten som har ansvar. Mens for andre er det kommunehelsetjenesten som har ansvar. Men nå bygger spesialisthelsetjenesten ned sitt tilbud, før kommunehelsetjenesten har fått sitt tilbud opp å gå. Og flere steder bryter dette med avtalen som spesialisthelsetjenesten har inngått med sin helse region. Så hvorfor velger da spesialisthelsetjenesten å legge ned terapibassengene. Jo eneste grunn til dette har med økonomi å gjøre.

For før 2010 fikk spesialisthelsetjenesten refusjon for brukerne de hadde i terapibasseng, når behandlingen ble utført av fysioterapeuter. Men etter at samhandlingsreformen kom, så mistet spesialisthelsetjenesten dette tilskuddet. De begynte da å ta og betalt for behandlingen, noe de ikke hadde lov til. Så da byttet de bare ut navnet behandling med trening og kunne fint fortsette å ta betalt. Men flere av sykehusene som nå legger ned sine terapibasseng, gjør dette for å spare penger.

Men i dag er dette det største problemet at navnet behandling er blitt byttet ut med trening. For hadde spesialisthelsetjenesten fortsatt brukt navnet behandling, så hadde brukerne vært inne under spesialisthelsetjeneste og de hadde hatt et tilbud i dag. Men nå som de har skiftet navn på behandling til trening for at brukerne skal kunne å gå i et terapibasseng, står brukerne plutselig uten noe tilbud. Dette fordi det nå er kommunehelsetjenesten som har ansvar for dette tilbudet. Men problemet er at flere kommuner ikke har noe terapibasseng å tilby disse brukerne.

Så hvem tar ansvar for disse brukerne nå. Ikke vet jeg, for i Oslo tar ikke kommunen noe ansvar. I Oslo ble det siste svømmebassenget bygd i 1985. Dette er Holmlia bad som kun har oppe noe få dager i uken. Og det er snak om at dette bassenget skal stenge. Dette fordi politikerne ikke har satt av penger til vedlikehold av bassengene.

Det er ikke bare revmatikere som har godt av å få behandling i terapibasseng, men også flere andre diagnoser.

  • Personer som har hatt hjerteinfarkt har godt av behandling i opptreningsfasen i et terapibasseng.
  • Personer som har hatt kreft, har godt av behandling i terapibasseng under opptreningsfasen.
  • Personer som har bytte hofte eller kneledd, har godt av behandling i terapibasseng under opptreningsfasen.
  • Personer med KOLS har godt av behandling i terapibasseng.
  • Personer som er sykelig overvektige har godt av behandling i terapibasseng etter en slankeoperasjon. Men de som velger å prøve å komme i gang med livsstilsendring uten operasjon, har også god nytte av behandling i et terapibasseng. Dette er den mest skånsomme måten å få behandling og trening på.
  • I tillegg til disse finnens det mange flere som kan ha godt av dette.

Ja noen av disse går inn under spesialisthelsetjenesten, mens andre går inn under kommunehelsetjenesten. Så hvorfor kan man ikke samarbeide slik at det blir bygd flere terapibasseng i Norge og ikke stenger de som er der i dag. Dette vil garantert spare samfunnet for store summer med penger.

Og hvis man bygger nye svømmebasseng rundt om i Norge i dag, hvorfor kan man da ikke også bygge et universelt utformet terapibasseng samtidig?

Men for mening mann i gata er det ikke lett å følge med på de politiske partiene. For når de er i opposisjon så sier de en ting, mens når de er i posisjon sier de noe helt annet. Kan dere ikke bare holde dere til en ting, slik at det blir lettere for oss menige og følge med.

Så håper at resten av partiene på stortinget også vil møte oss, slik at vi kan få lagt frem denne saken. For det er jo valg til høsten. Og her har partiene en fin sak, som kan gi dem stemmer. Dette hvis de velger å støtte oss i saken om at det må bygges flere terapibasseng både i spesialisthelsetjenesten og i kommunehelsetjenesten.

#mittlivmedas #bekhterev #revmatiker #revmatisme #oslorevmatikere #norskrevmatikerforbund #oslo #norge #blogg #terapibasseng #varmtvannsbasseng #behandling #34grader #universeltutformet #stortinget #oslokommune #Senterpartiet #høyre #arbeiderpartiet #venstre #Fremskrittspartiet #kristeligfolkeparti #rødt #sosialistiskvenstreparti #stortingsvalg #valg2017 #diakonhjemmetsykehus #cathinkaguldbergsenteret #kjerstitoppe @kjerstistoppe #karikjønaaskjos @karikjønaaskjos #torgeirmicaelsen @torgeirmicaelsen #olaugbollestad @oalugbollestad #ketilkjenseth @ketilkjenseth #benthøie @benthøie 

2 kommentarer
    1. Jan Halvard, stå på – dette er eit viktig arbeid! Veit du noe om kva som blir gjort i Norge av forskning rundt bassengterapi? Det blir gjort eindel i andre land veit eg, men her heime eg har ikkje greidd å spore opp anna enn ein Masteroppgave av ein person som ikkje lenger arbeider med basseng.
      Ellers er eg ikkje overraska over at det nettopp er Kjersti Toppe som du har fått møte. Flink dame!
      Bård

    2. Bård Engevik: Vet om en forskning rapport som har blitt utført i fra NKRR på Diakonhjemmet sykehus, men det er forsket alt for lite på både effekten av behandling i terapibasseng, samt den samfunnsøkonomiske effekten av behandling i et terapibasseng. Så her må det settes av penger til forskning. Men i tillegg må vi få behandling i terapibasseng inn som en føring i nasjonale faglige anbefalinger for revmatologisk behandling. Så her må vi også få med oss revmatologene. Så bare å stå på videre.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg