For å lage kransekake eller kransekakestenger må man male mandler. Men problemet her er at mandelkvernene som finnes på dagens market ikke holder mål. For å kverne 500 g mandler har jeg slitt ut to mandelkverner av nyere dato. Så nå er jeg på jakt etter en god gammel mandelkvern som jeg vet holder mål. Håper jeg får tak i dette før neste jul,. Så hvis noen har en slik liggene. Tar jeg gjerne over eierskapet på den.
I stedet for å steke en tradisjonell kransekake kan du lage små stenger som dyppes i sjokolade. Kransekakestengene er supre å gi bort som spiselige julegaver eller du kan legge dem i fryseren og ta opp etter behov.
Ingredienser:
- 500 g mandler
- Ca. 4 stk eggehvite
- 500 g melis
Sjokoladeglasur:
- 50g kokesjokolade
- 1 ss kaffe
Slik gjør du:
- Skåld halvparten av mandlene.
- Mal skåldede og uskåldede mandler i hurtigmikser. Bland inn melis og elt inn eggehviter til en seig, fast deig. Pakk deigen i plastfolie og la den stå kjølig minst et par timer.
- Trill deigen ut til fingertykke pølser. Skjær pølsene i ca 8 cm lange biter. Legg bitene på bakepapir og stek dem ved 200 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl stengene på rist.
- Smelt kokesjokolade over vannbad og dypp en eller begge endene av kransekakestengene i sjokoladeglasuren. Legg dem på bakepapir til sjokoladen har stivnet.
Oppbevar stengene i tett boks. Kransekakestengene er fine å fryse.
Slik skålder du mandler: Hell kokende vann over mandlene. La dem ligge i 2-3 minutter og skyll dem så i kaldt vann. Klem dem ut av skallet med fingrene. La mandlene tørke noen timer eller over natten. Tørker man ikke mandlene, vil du få problemer med å kverne dem.
#mittlivmedas #kransekakestenger #julekaker #julebakst #snartjul #julen2016 #lengterettersnø #mandelkvern #kitchn